Za ove SUPER MOĆI meda niste znali: Osim za lečenje PLUĆA, pomaže još kod PET ozbiljnih zdravstvenih problema

K.Ć. Vesti 06.06.2022 16:28 0

Med se vekovima koristi u različitim kulturama i tradicijama kao poslastica, ali i kao narodni lek

med

Shutterstock

Njegova primena je široka, a ljudima je još u antičko doba bilo poznato koliko je zdrav, pa je naširoko korišćen.

Za neke od dobrobiti meda, sigurno ste čuli. Ipak, nešto od navedenog će vas sigurno iznenaditi. Pre upotrebe meda u svrhu pomoći u lečenju, posavetujte se obavezno sa lekarom.

Med protiv opekotina

Med se vekovima koristi za tretiranje i brže zarastanje opekotina i posekotina kao dobro sredstvo za prevenciju infekcija. Nauka je takođe ustanovila da on potpomaže brže zarastanje rana.

Med za pamćenje

Med poboljšava i kratkoročnu i dugoročnu memoriju. Malezijski naučnici su sproveli istraživanje, čiji rezultati su pokazali da žene u menopauzi koje su više nedelja koristile med velike indijske pčele imaju kvalitetniju kratkoročnu memoriju nego žene na hormonskoj terapiji progesteronom i estrogenom.

Med protiv herpesa

Istraživanje koje je sprovedeno u Dubaiju dokazalo je da je med može da bude efikasan kao lokalni lek za oralni i genitalni herpes, kao i da može da izleči lezije jednako brzo kao apotekarske masti i još efikasnije deluje na svrab.

Med protiv hemoroida

Med se nalazi u brojnim narodnim lekovima za hemoroide, a jedna pilot studija je pokazala da mešavina meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska efikasna u ublažavanju svraba, bola i krvarenja koje izazivaju hemoroidi.

Med za rane i čireve

Vekovima se med koristi za tretiranje rana, a čuvena američka klinika Mejo tvrdi da je on koristan u dezinfekciji rana kao i da ubrzava njihovo zarastanje. On, prema njihovim tvrdnjama, može da ukloni svrab i neprijatan miris rana.

Med protiv psorijaze

Crvenilo i plikovi na koži praćeni jakim svrabom, nazivaju se psorijaza. Ovo kožno oboljenje se obično leči kremama koje sadrže vitamin A i kortikosteroide. Jedna sutdija pokazala je da mešavina meda, pčelinjeg voska i maslinovog ulja može da ublaži pomenute simptome.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading