Kažu da je ovo NAJMOĆNIJA biljka na našim prostorima: Može da leči razne bolesti a ne košta NIŠTA!

M. O. Vesti 18.06.2022 09:59 0

Svi su čuli koliko je ovo ulje korisno dobro po naše zdravlje

Kažu da je ovo NAJMOĆNIJA biljka na našim prostorima: Može da leči razne bolesti a ne košta NIŠTA!

Shutterstock

Kantarion ili gospina trava, odavno je poznata i cenjena lekovita biljka.  Leči sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.

U narodu se upotrebljava protiv posekotina, opekotina, hemoroida, pomaže i kod zarastanje rana kao i antiseptik, a  iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva. Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko. Njime se mažu rane, posekotine, opekotine i druge povrede ili se natopi gaza, pa se mesto obloži.

Shutterstock

 

Pomaže kod raznih tegoba, od retke stolice do bolova u želucu, posekotina i problema s jetrom

Etarsko ulje od kantariona se i pije, razblaženo, a deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za lečenje umerene i blage depresije, navode nemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis „British Medical Journal“.

Najčešće se koristi kao čaj, pije se više puta na dan, jer prija svakome. Umanjuje bolna i upalna stanja unutrašnjih organa. 

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve lekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading