Kafa i čaj POVEĆAVAJU rizik od OPAKE bolesti: Zbog jedne GREŠKE postaju veoma OPASNI po zdravlje

Vesti 18.06.2022 14:20 0

Zaslađeni napici veoma loše utiču na zdravlje, a povezuju se čak i sa povećanim rizikom od raka jetre.

Kafa i čaj POVEĆAVAJU rizik od OPAKE bolesti: Zbog jedne GREŠKE postaju veoma OPASNI po zdravlje

unsplash.com

Nova studija sprovedena na Univerzitetu u Južnoj Karolini pokazala je da konzumiranje samo jednog zaslađenog napitka dnevno povećava rizik obolevanja od raka jetre za 78 odsto.

Studija je analizirala podatke 90.000 žena, a naučnici su prikupljali njihove podatke u proteklih 18 godina, kako bi saznali više o njihovim navikama u ishrani.

Samo sedam odsto žena reklo je da konzumira jedan ili više zaslađenih napitaka dnevno. Od učesnica studije, 205 njih je obolelo od raka jetre, a primećeno je da su žene koje su pile zaslađene napitke imale 78 odsto veći rizik od ove bolesti.

Naučnici su istakli da se to ne odnosi samo na zaslađene sokove i sline napitke, već ističu da je rizično u tom smislu i stavljanje šećera u kafu ili čaj.

- Naša istraživanja pokazuju da napici zaslađeni šećerom potencijalno povećavaju rizik od kancera jetre. Zamena ovih napitaka vodom ili kafom i čajem bez šećera značajno smanjuje rizik od ovog oblika raka - objasnio je doktor koji je radio na studiji Longang Žao.

Naučnici su podvukli da je potrebno još istraživanja kako bi utvrdili zašto ovi napitci povećavaju rizik od opake bolesti, ali imaju jednu moguću teoriju za to. S obzirom na to da šećer povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa dva, što su faktori rizika za rak jetre, moguće je da je u tome veza.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading