Prirodan napitak koji snižava HOLESTEROL i ŠEĆER u krvi: Ne košta ni DINAR a pomaže više nego što možete i da zamislite

M. O. Vesti 21.06.2022 21:40 0

Veoma lekovita biljka, pogodna za naše zdravlje

Prirodan napitak koji snižava HOLESTEROL i ŠEĆER u krvi: Ne košta ni DINAR a pomaže više nego što možete i da zamislite

Printscreen/Youtube

Ova svima poznata, korovska biljka, široko rasprostranjena po svim kontinentima, poreklom je iz zapadne Evrope. Maslačak je lekovita biljka,  sadrži mlečni sok, emulziju belančevina i smole.

Podstiče rad bubrega i jetre i probavnog sistema. Smanuje holesterol, snižava nivo šećera u krvi a pomaže i kod alergija.

Maslačak je pun vitamina i minerala, kao što su A, B6, C, K, ali i kallicijum, fosfor, kalijum, mangan, magnezijum... Tu su i karotenoidi, riboflavinom, tiaminom.

Napitak od maslačka je izvor snažnog antioksidansa i ima čudesan efekat na zdravlje i organizam:

  • Vraća energiju,
  • snižava nivo šećera u krvi,
  • smanjuje bolove u mišićima i glavi,
  • dobar je za mršavljenje, probavu, prirodni je diuretik,
  • odličan je za jetru,
  • snižava holesterol,
  • jača kosti,
  • poboljšava cirkulaciju,
  • sprečava infekcije urinarnog trakta,
  • može sprečiti neke hronične bolesti.

Shutterstock

 

 

Možete konzumirati i čaj od maslačka, koji se pravi tako što se koren ili list ili cvet od maslačka potopi u ključalu vodu, pa mu se nakon hlađenja doda kašičica livadskog meda.

Od cvetova maslačka često se priprema sirup ili 'med' koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja dece.

Sastojci za sirup od maslačka:

200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
dva limuna
litar i po vruće vode
kilo šećera

Priprema:

Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.

Procedite tečnost, dodajte još šećera, pa kuvajte još 15 minuta. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading