Roditelji OČAJNI, deca im obolevaju od HEPATITISA: Uzrok još NIJE POZNAT, napada DECU do 10 godina starosti, a SIMPTOMI su kao za NAJOBIČNIJI virus

Vesti 28.06.2022 12:28 0

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod dece

Roditelji OČAJNI, deca im obolevaju od HEPATITISA: Uzrok još NIJE POZNAT, napada DECU do 10 godina starosti, a SIMPTOMI su kao za NAJOBIČNIJI virus

Shutterstock

 

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod dece u nekoliko evropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim državama.

Slučajevi hepatitisa - upale jetre zabeleženi su kod dece u Danskoj, Irskoj, Holandiji i Španiji.

Prošle nedelje, zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji saopštile su da su uočile veći broj slučajeva kod dece nego što je to uobičajeno.

Bilo je 296 prijavljenih slučajeva hepatitisa u 42 američke ambulante sa nepoznatim uzrokom među decom mlađom od 10 godina između 1. oktobra 2021. i 15. juna 2022. godine, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.


Skoro 90 odsto dece zahtevalo je hospitalizaciju, 18 transplantaciju jetre, a 11 dece je umrlo, navodi se u izveštaju. Izveštaj je otkrio da je prosečna starost pacijenata bila samo oko dve godine. Većina slučajeva bila je kod dece mlađe od pet godina.


Uzrok dobijanja hepatitisa za sada nije poznat. Ipak, u 44,6 odsto od 224 slučaja, bili su adenovirusi. Ovo je grupa virusa, uobičajenih među decom, koji izazivaju nekoliko bolesti uključujući respiratorne bolesti i infekcije oka. Adenovirus nije poznat uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece, prema CDC-u.

- Nedavna identifikacija adenovirusa u uzorcima iz nekoliko slučajeva postavlja pitanje da li se novi obrazac bolesti pojavljuje u ovoj populaciji, ili da li bi adenovirus mogao biti nedovoljno prepoznat uzrok ili kofaktor u prethodno neodređenim slučajevima pedijatrijskog hepatitisa - CDC prijavio.

Čak 86,2 odnosno 87,8 odsto pacijenata je pokazalo sistemske i gastrointestinalne znakove i simptome, koji su uključivali povraćanje, umor i žuticu. Dečji hepatitis je postao globalna briga u aprilu ove godine, pa traje do danas.

 Dr David Sugerman, medicinski službenik u Odeljenju za virusne bolesti u CDC-u i autor izveštaja, rekao je za NBC da akutna insuficijencija jetre kod dece nije dobro shvaćena, i da oko 30% slučajeva istorijski nije imalo poznat uzrok.

Šta je hepatitis?

To je širok pojam koji se koristi da se opiše upala jetre.

Obično je to posledica virusne infekcije, ali može da ga izazove i izloženost nekim hemikalijama, preterana upotreba alkohola, droge, ali i određeni genetski poremećaji.

Postoji pet glavnih tipova hepatitisa koje izazivaju određeni virusi - poznati su kao A, B, C, D i E.

Ali deluje da nijedan od njih nije izazvao upale jetre koje su zabeležene kod dece.

Neki tipovi hepatitisa mogu da prođu bez ozbiljnih problema, a drugi ostavljaju dugotrajne posledice.

Britanske zdravstvene vlasti saopštile su da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na simptome kao što je žutica.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading