Svaka 10. žena u Srbiji pati od ove AUTOIMUNE BOLESTI: Rani simptomi se mogu videti na KOŽI, ako ih primetite javite se ODMAH lekaru

K.Ć. Vesti 24.07.2022 10:55 0

Hašimoto je podmukla autoimuna bolest koju je zaista teško otkriti

Svaka 10. žena u Srbiji pati od ove AUTOIMUNE BOLESTI: Rani simptomi se mogu videti na KOŽI, ako ih primetite javite se ODMAH lekaru

Shutterstock

Simptomi se mogu odnositi na funkcionisanje celog tela - primetićemo ih, između ostalih kod neopravdanog povećanja telesne težine, osećaja stalnog umora ili promene raspoloženja, sa sklonošću ka depresiji. Ovi simptomi se javljaju u toku mnogih drugih bolesti, zbog čega se stvar mnogo komplikuje. Drugi prilično karakteristični simptomi koji nam mogu skrenuti pažnju su promene na koži. Saznajte o mogućim kožnim manifestacijama Hašimotoove bolesti.

stitna zlezda

Shutterstock

 

Hashimoto - bolest koju je teško otkriti

Hronični limfocitni tiroiditis, šire poznat kao hašimoto , je bolest koja uglavnom pogađa žene. Procenjuje se da se svaki deseti stanovnik Srbije bori sa tim. Dijagnoza bolesti nije laka, a kasno otkrivanje problema može imati ozbiljne posledice, uključujući i probleme sa začećem. Kod starijih žena, nedostatak lečenja može stvoriti veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti, koji predstavljaju direktnu pretnju po život.

Nelečeni Hašimoto ima dodatne posledice - hipotireozu. Kada štitna žlezda ne radi kako treba, to dovodi do mnogih neprijatnih tegoba koje utiču na funkcionisanje celog tela. Pored slabosti, debljanja, promene raspoloženja, nedostatka energije ili obilnog krvarenja tokom menstruacije, na koži se može videti i zapaljenje štitaste žlezde. Pogledajte koji su Hashimoto-ovi kožni simptomi.

Sporiji metabolizam koji se javlja u toku hipotireoze kao posledica hroničnog limfocitnog tiroiditisa ne uzrokuje samo povećanje telesne težine. Koža takođe pati zbog toga, postaje grublja i suva. Ovo je jedan od prvih problema koji se javlja na telu osobe koja se bori sa dotičnom autoimunom bolešću.

Međutim, to nije sve što bi trebalo da privuče našu pažnju. Pored suve kože i ljuštenja, karakteristični simptomi Hašimotove bolesti koji se mogu videti na koži su:

  • promena boje kože - tokom hašimota postaje žuta;
  • hladno telo, ruke i stopala;
  • ljuštenje kože;
  • keratoza pete i kože na laktovima;
  • plave mrlje sa blagom crvenom nijansom, koje se nazivaju i mramoriranje kože;
  • otok koji najčešće pogađa noge, ruke, lice, pa čak i ruke.

Suva koža je lako objašnjiv simptom. Nedostatak prave količine tečnosti, manja briga za hidrataciju tela ili neodgovarajući izbor kozmetike samo su neka od jednostavnih opravdanja. Međutim, ako primetite druge tragove na koži, kao što su žućkasta nijansa, mramornost ili otok, obavezno o tome razgovarajte sa svojim lekarom. Možda ćete otkriti da su ovi problemi sa kožom simptomi Hašimotove bolesti.

Ostali Hashimoto simptomi koje treba da znate

Nepravilan rad štitne žlezde narušava funkcionisanje celog organizma. Ovo je činjenica koja se ne može poreći. Pored kožnih simptoma Hašimotove bolesti, bolova u mišićima i zglobovima, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, letargija, umor, pogoršanje stanja kose i gubitak kose, usporena funkcija creva, dosadan zatvor, debljanje, trebate da povedete računa i o ishrani.

Doktor

Shutterstock

 

Pored gore navedenih znakova koji mogu dovesti do sumnje na Hašimotovu bolest, vredne su pažnje i promene koje se pojavljuju na noktima. Ovo može biti povezano sa njihovom strukturom (krhki, slabi nokti) i bojom (žuta promena boje ploče, koja se naziva sindrom žutog nokta, ili pojava vertikalnih linija).

Kako prepoznati Hashimoto? Dijagnoza

Nakon što primetite uznemirujuće kožne promene (i ne samo) koje mogu ukazivati na hronični autoimuni tiroiditis, trebalo bi da posetite specijaliste. Endokrinolog će vam dati da uradite specifične pretrage i proveriti da li je štitna žlezda uvećana. Preporučeni testovi za otkrivanje Hašimotoove bolesti su:

  • Ultrazvuk štitne žlezde ;
  • određivanje nivoa tirotropina (TSH) ;
  • anti-TPO - testiranje na prisustvo antitela na štitastu žlezdu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading