SRBI ove lekove gutaju i kada ne treba: Nisu ni svesni koliko mogu da im ugroze ZDRAVLJE i život

Vesti 30.07.2022 19:35 0

Uzimanje antibiotika „povećava rizik od stanja opasnog po život“, upozoravaju stručnjaci

SRBI ove lekove gutaju i kada ne treba: Nisu ni svesni koliko mogu da im ugroze ZDRAVLJE i život

Shutterstock

Davanje antibiotika deci, posebno na svoju ruku, može da poveća njihove šanse za razvoj smrtonosnog stanja u kasnijem životu, kažu stručnjaci.

Oko 75.000 Britanaca godišnje bude hospitalizovano zbog ove bolesti, a četiri osobe umiru svakog dana od napada astme. Prepisivanje antibiotika maloj deci je na najvišem nivou u poslednjih pet godina, prema podacima NHS Business Service Authoriti (NHSBSA). Naučnici su upozorili lekare da izbegavaju prepisivanje antibiotika maloj deci kad god je to moguće. Martin Blaser, direktor medicine u Rutgersu i stariji autor studije rekao je da davanje deci antibiotika može a poveća rizik od „značajnih, dugotrajnih problema sa alergijama i astmom“.


Studija, objavljena u Mucosal Immunology, uključivala je davanje antibiotika odraslim i novorođenim miševima i posmatranje reakcija na različite alergene. Naučnici su otkrili da samo bebe miševa imaju probleme sa astmom ili alergijama. Timoti Borbet, vodeći autor istraživanja, rekao je da je studija pružila "snažne dokaze da antibiotici izazivaju neželjene imune odgovore" kod dece.

Istraživači su otkrili da odrasli koji primaju antibiotike u kasnijem životu nemaju veće šanse da razviju astmu ili alergije od onih koji ne primaju antibiotike. Ranije ovog meseca, istraživanje je pokazalo da milion ljudi u Velikoj Britaniji koristi pogrešan inhalator za astmu - povećavajući rizik od smrtonosnog napada.

Za šta se koriste antibiotici?

Antibiotici se obično propisuju ljudima za lečenje i prevenciju nekih vrsta bakterijskih infekcija. Oni deluju tako što ubijaju bakterije ili sprečavaju njihovo širenje, navodi NHS.


Ne deluju kod virusnih infekcija kao što su prehlada i grip, Kovid, infekcije grudnog koša, infekcije uha kod dece i većina kašlja i upale grla.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading