Svrbi vas KOŽA noću? Ne ignorišite ovaj simptom, može biti znak da vam otkazuje ovaj ORGAN

K.Ć. Vesti 02.08.2022 15:50 0

Svrab se smatra jednom od najtežih bolesti koje mogu sprečiti normalno funkcionisanje

svrab

Shutterstock

Često se ovaj uporni simptom pojača noću. Izuzetno uznemirujući svrab ne treba potcenjivati jer može biti znak bolesti. Zašto je svrab noću jači nego tokom dana? Šta može značiti noćni svrab? Da li svrab kože noću zahteva hitnu medicinsku konsultaciju?

Zašto više svrbi noću?

Izraz "svrab" označava neprijatan osećaj koji izaziva želju za češanjem. Mehanizam njegovog formiranja je izuzetno komplikovan. Zasnovan je na stimulaciji receptora za svrab brojnim supstancama koje se zajednički nazivaju pruritogeni. U mnogim slučajevima, svrab dovodi do eskalacije upale kože, začaranog kruga i pojačanog svraba.

Šta je infektivni dermatitis?

Cirkadijalni ritam tela reguliše lučenje hormona i drugih supstanci koje utiču na osećaj svraba. Podložan je promenama koje mogu pojačati svrab kože noću. To uključuje:

  • povećan dotok krvi u kožu i njena povećana temperatura, 
  • veća proizvodnja citokina (proinflamatornih molekula), 
  • snižavanje nivoa kortikosteroida (antiinflamatornih hormona), 
  • poremećeno lučenje prostaglandina (supstanci koje proširuju krvne sudove),
  • povećanje izlučivanja vode kroz kožu. 

Ovi faktori mogu, uveče i noću, povećati percepciju reakcije svraba i tako uticati na kvalitet sna..

Noćni svrab - česti uzroci

Alergijske reakcije na posteljinu ili hemikalije u spavaćoj sobi su drugi mogući uzroci noćnog svraba. Drugi mogu biti: suva koža, opekotine (uključujući opekotine od sunca), prekomerno znojenje ili efekat uzimanja određenih lekova (antibiotici, antifungalni lekovi, opioidni lekovi protiv bolova).

Drugi uzrok svraba je ugriz artropoda. Dve vrste stenica preferiraju ljudsku krv: stenica ( Cimek lectularius ) i tropska stenica ( Cimek hemipterus) . Stenice, koje su najaktivnije noću, grizu sve izložene delove kože dok spavamo. Uzrok noćnog svraba mogu biti i ujedi drugih insekata: vaški, muve, komarci ili buve.

Trudnoća i menopauza su period brzih hormonalnih promena koje igraju važnu ulogu u etiologiji svraba. Hormonske promene dovode do toga da koža gubi elastičnost, povećava količinu vode koja se luči iz tela i smanjuje proizvodnju sebuma, što pojačava osećaj svraba.

Svrab u stomaku u trudnoći najčešće se javlja uveče i povezan je sa prirodnim širenjem kože usled rasta fetusa. Redovno mazanje stomaka kozmetikom prirodnog porekla, bez mirisa i bez boje donosi olakšanje u ovom slučaju.

Svrbi vas KOŽA noću? Ne ignorišite ovaj simptom, može biti znak da vam otkazuje ovaj ORGAN

Shutterstock

 

Noćni svrab može biti i psihološke prirode. Stres ili depresija mogu pogoršati ovaj simptom, posebno u toku atopijskog dermatitisa , akni ili psorijaze. Osim toga, večernje opuštanje i ograničavanje količine spoljašnjih stimulansa, pa čak i dosade, mogu povećati osećaj svraba.

Noćni svrab - ređi uzroci

Među ređim uzrocima noćnog svraba mogu se izdvojiti:

  • parazitske bolesti: pinvorm, šuga,
  • sistemske bolesti:
  • autoimune bolesti kože,
  • endokrine bolesti,
  • hematološki uzroci,
  • bolesti bubrega i jetre,
  • neke neoplazme i zarazne bolesti.

Svrab kože noću i parazitske bolesti

Svrab oko anusa koji se pojačava noću je karakterističan simptom pinvorma. Pinvorm je parazitska bolest gastrointestinalnog trakta koju izaziva ljudski pinvorm Enterobius vermicularis . Zrele ženke noću migriraju u analno područje i tamo polažu jaja, što izaziva svrab.

Svrab, koji je najintenzivniji uveče i noću, karakterističan je za zarazu šugom. Uobičajena vrsta koja izaziva šugu kod ljudi je ljudska šuga ( Sarcoptes scabiei ) .

U toku šuga dolazi do mehaničkih i toksičnih oštećenja kože. Šuga takođe izaziva lokalnu upalu i stvaranje čvorova i vezikula na koži.

Svrab kože noću i autoimune kožne bolesti

To je grupa poremećaja u kojima imuni sistem usmerava odbranu tela protiv sopstvenih ćelija i tkiva. Ove bolesti uključuju atopijski dermatitis. Jedan od njegovih osnovnih kliničkih simptoma je uporan svrab, koji se posebno pojačava u večernjim satima i ima značajan uticaj na kvalitet sna.

Svrbi vas KOŽA noću? Ne ignorišite ovaj simptom, može biti znak da vam otkazuje ovaj ORGAN

Shutterstock

 

Svrab ne samo da ometa san, već može doprineti depresiji i teškoćama u koncentraciji. Psorijaza je još jedna hronična inflamatorna bolest kože sa pogoršanjem svraba noću.

Svrab kože noću i druge bolesti

Pruritus je opisan kao jedan od prvih simptoma sindroma stečene imunodeficijencije, što ga čini potencijalno važnim simptomom u ranoj dijagnozi AIDS- a i HIV infekcije . Kod pacijenata sa AIDS-om, uzroci svraba mogu varirati od infekcija i parazitskih infekcija do sistemskih bolesti

Pruritus je takođe prijavljen kao komponenta paraneoplastičnog sindroma kancera:

  • grudi 
  • stomak 
  • pluća 
  • prostata 
  • materica 
  • debelo crevo
  • glava pankreasa (sekundarno zbog zaustavljanja ili poremećaja toka žuči)
  • nazofarinksa i drugih

Svrab, koji se pojačava uveče i noću, može biti uzrokovan mnogim faktorima - od onih najobičnijih, poput ujeda stenica ili stresa, do bezbroj opštih bolesti.

Najbolje je pre svega eliminisati najčešće uzroke noćnog svraba. Dobro je posavetovati se sa lekarom kada je svrab dug i intenzivan.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading