Spisak je DUG, nema za šta sve nije DOBRO: Evo šta se dešava u TELU kada hodate BOSI, radite to češće

Vesti 05.08.2022 11:11 0

Da li ste kao dete voleli da trčite bosi? Da li ste se radovali mekoj rosi na jutarnjoj travi? Ako su vam ova pitanja oživela lepa sećanja verovatno u tome uživate i danas, jer deluje oslobađajuće.

Spisak je DUG, nema za šta sve nije DOBRO: Evo šta se dešava u TELU kada hodate BOSI, radite to češće

Shutterstock

Vekovima su kružile priče o prednostima uzemljenja, kako se to sada naziva. Ideja je da što ste bliže Zemlji, to više Zemljine energije možete da upijete kroz svoja stopala. Ovo može da zvuči pomalo neozbiljno, posebno ukoliko se setimo svih upozorenja da ne budemo bosi. Čujemo da ne bi trebalo da hodamo po prljavštini, jer paraziti i bakterije ili insekti mogu prodreti kroz kožu. Tu su i moguće krhotine stakla, ili drugi oštri predmeti, koji bi mogli da nas povrede, piše Metropolitan Si.

Uprkos ovim navedenim opasnostima, dokazano je da hodanje bosih nogu doprinosi celokupnom zdravlju. U nastavku pročitajte šta su naučnici otkrili da se događa u telu kada hodamo bosi.

Otkrivanje Zemljine energije

Sve je više dokaza da mi i drugi oblici prirode imamo energetsko polje oko sebe. Naučnici još uvek otkrivaju šta pozitivno, a šta negativno utiče na naša energetska polja. Na primer, možda ste čuli da lepa reč povećava rast i otpornost biljaka.

Zemlja ima svoje energetsko polje ili frekvenciju. Postoji sve veći broj istraživanja koja podržavaju i dokazuju da Zemljini elektroni mogu da proizvedu niz terapeutski prednosti.

Kako Zemljini elektroni dopinose zdravlju?

Zdravstvene dobrobiti uključuju: smanjenje boli, poboljšanje sna, razređivanje krvi, smanjenje upale, smanjenje stresa i nivoa kortizola, ublažavanje bolova u mišićima i poboljšanje parasimpatičkog sistema (protok krvi, disanje, oksigenacija krvi, otkucaji srca).

U studijama su ispitanici bili upućeni da hodaju bosi na otvorenom. Većina njih prijavila je velika poboljšanja u parasimpatikusu u samo 30 minuta, i pozitivne rezultate koji uključuju smanjenje stresa i uklanjanje upale.

Osim toga, šetanje bosih nogu pomaže kod osteoporoze, dijabetesa i problema sa štitnom žlezdom, te poboljšava fizičko zdravlje stopala.

Sledite ove savete

Ako niste navikli na ovo, vaša stopala mogu biti krhka i podložna povredama. Evo preporuka za olakšanje:

  • Na početku pravite sitnije korake kako biste jačali stopala
  • Vežbajte zglobove
  • Isprobajte aktivnosti poput joge ili pilatesa gde su vam stopala bosa
  • Prvo pokušajte da hodate bosi u zatvorenom prostoru

 

Dakle, hodanje bosih nogu može biti još jedan način da poboljšamo svoje zdravlje, a da ostanemo povezani s prirodom oko nas.

Istraživanja su pokazala šta se događa vašem telu kada hodate bosi, a rezultati su bili pozitivni. Iako su potrebna dodatna istraživanja pre nego što bilo koji lekar „prepišeˮ bosonogo hodanje kao tretman, ono je besplatno. Ne morate da čekate da vam lekar kaže da probate.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading