Kako izlečiti IŠIJAS?: Ako vas boli noga, problem je u kičmenoj moždini, a ovo su prirodni lekovi i vežbe!

ALO Vesti 07.08.2021 10:59 0

Išijas je bolest koja uglavnom osobe starije životne dobi. Sam naziv potiče od živca “ishiadikusa” koji oživčava natkolenicu i koji je često pogođen brojnim bolestima. Osnovni uzrok nastanka išijasa leži ne u nozi već u kičmenoj moždini

Kako izlečiti IŠIJAS?: Ako vas boli noga, problem je u kičmenoj moždini, a ovo su prirodni lekovi i vežbe!

Shutterstock

Išijas je bolest koja uglavnom osobe starije životne dobi. Sam naziv potiče od živca “ishiadikusa” koji oživčava natkolenicu i koji je često pogođen brojnim bolestima. Osnovni uzrok nastanka išijasa leži ne u nozi već u kičmenoj moždini

Išijas je bolest koja uglavnom osobe starije životne dobi. Sam naziv potiče od živca “ishiadikusa” koji oživčava natkolenicu i koji je često pogođen brojnim bolestima. Osnovni uzrok nastanka išijasa leži ne u nozi već u kičmenoj moždini.

Kičmena moždina je sastavljena od pršljenova u čijem se središtu nalazi disk. Kod osoba čija je kičma zdrava, on se pomera zajedno sa kičmom, odnosno, niakda ne ispada iz svog ležišta. Kod osoba starijih od 45 godina ( pogotovo žena ) i kod svih osoba starijih od 60 godina, črsto dolazi do “uklještenja” ovog diska koji izaziva brojne simptome u delu tela koji se nalazi ispod zahvaćenog pršljena.

Išijas se definiše kao ispad u nozi nastao nakon “uvlačenja” diska ka unutrašnjosti tela na spoju slabinskog i krsnog pršljena.

Šta je išijas – išialgija?

Išijas predstavlja skup znakova i simptoma povrede diska u kičmenoj moždini. Najčešće do išijasa dolazi nakon dizanja teških stvari ili prevelikog savijanja u predelu kičme. Dobra stvar kod išijasa jeste što on odmah daje karakterističan bol koji počinje od karlice pa se polako spušta sve do stopala.

Išijas je stanje koje se može uspešno lečiti, a i prevenirati o čemu će biti reč malo kasnije. Iako je u većini slučajeva povezan sa nekim većim fizičkim opterećenjem ili trudnoćom, treba imati u vidu da brojni tumori koji su smešteni u stomaku mogu svojim rastom da dovedu do pritiska na kičmenu moždinu, tako da se preporučuje da se kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na postojanje tumora a postoji i osećaj bola u leđima u nozi izvrši dodatno ispitivanje.

Išijas bol u nozi – simptomi

Prvi i osnovni simptom išijasa jeste bol. Bol nije simetričan, javlja se u jednoj nozi, a pacijent koji pati od išijasa bol opisuje kao neprekidan, jak, a okolina primećuje da bolesnik često naslanja ruku na predeo iznad kolena obolele noge. Bol je najintenzivniji u predelu nadkolenice, ali često se širi i u regione u blizini – pacijent se često žali i na bolove u slabinskom predelu, iznad zadnjice, a opaža i bol koji se spušta niz nogu. Bilo kakav nagli pokret dovodi do pojačavanja bola, dok odmor i spavanje na boku ublažavaju simptome išijasa.

Jako je bitno utvrditi da li se bol spustio do palca – to se da lako primetiti prilikom posmatranja hoda osobe sa išijasom – usled zahvaćenosti palca, pacijent se oslanja na petu kako se bol ne bi pojačavao.

Izuzetno retko kod mlađih, a u nešto većem broju  slučajeva kod starijih osoba, može doći do problema sa bešikom. Usled pritiska na živce koji oživčavaju bešiku, može doći do poremećaja pražnjenja i punjenja, te je primetno da se osobe umokravaju iznenada, najčešće u toku noći. Kod ovih sooba, potrebna je brza intervencija kako bi se sprečio trajni gubitak funkcije mokraćnih puteva...

 

Komentari (0)
Loading