Žene je SRAMOTA da pričaju o OVOME: Ako vam se OVO dešava tokom CIKLUSA, hitno se javite DOKTORU

Vesti 07.09.2022 17:40 0

Ciklus je najprirodnija stvar za žene,a li može biti i veoma bolna i neprijatna

Žene je SRAMOTA da pričaju o OVOME: Ako vam se OVO dešava tokom CIKLUSA, hitno se javite DOKTORU

Pexels

U principu menstruacija traje između tri i osam dana, a u proseku će trajati pet dana – pri čemu je krvarenje najteže u prva dva. Dužina ciklusa će varirati od osobe do osobe i većina će izgubiti između pet i 12 kašičica krvi - ali neke žene će krvariti jače od ovoga. Ali ako imate bolne menstruacije, nemate ih uopšte ili ih nikada niste imali, to može biti povezano sa određenim stanjem.

Dr Bela Tod kaže da ako imate stalne probleme, uvek treba da razgovarate sa medicinskim stručnjakom. Na ova tri stanja obratite posebnu pažnju.


1. Dismenoreja

Ako se borite sa bolnim menstruacijama, a ne znate zašto, to bi moglo biti svedeno na dismenoreju i postoje dve različite vrste ove bolesti. Prvi je kada su grčevi i bolovi uzrokovani zaista jakim kontrakcijama u materici, koje uzrokuju da delovi materice ne dobijaju dovoljan protok krvi u kratkom vremenskom periodu.

Drugi je kada je bol uzrokovan drugom bolešću, a ne samo zaista intenzivnim kontrakcijama, kao što su endometrioza, adenomioza ili fibroidi. Doktorka kaže da obratite pažnju da li s bol povlači kad popijete lekove, ako to nije slučaj trebalo bi da posetite svog lekara. Ona je objasnila: "Obično, primarna dismenoreja postaje bolja kako starite. Ne postoji lek, sve dok potpuno ne prestanete da imate menstruaciju." Za primarnu bolest, laki tretmani mogu uključivati vežbanje, toplotne obloge i tople kupke. Druge opcije uključuju antiinflamatorne lekove i oblik kontracepcije kao što su pilule ili hormonksa spirala.

2. Amenoreja

Slično dismenoreji, postoje dve vrste amenoreje. Prva je kada žena nije imala menstruaciju do 15. godine ili nije imala menstruaciju niti je pokazala bilo kakve znake fizičkog seksualnog razvoja (kao što su razvoj grudi ili rast kose) do 13. godine. Ako se to dogodi - onda ćete morati da posetite svog lekara opšte prakse radi procene. DoktorkaTod je rekla: „Možda će vam predložiti da samo sačekate još malo, ili, ako nema dokaza o drugom seksualnom razvoju, mogu se preporučiti testovi. Drugi tip je kada je neko imao menstruaciju u nekom trenutku - ali je od tada prestala. „Ako ste ranije imali redovne menstruacije, ali ih niste imali tri meseca, ili ako ste ranije imali neredovne menstruacije, a niste imali menstruaciju šest meseci, posetite lekara da biste saznali zašto. „Prvi očigledan uzrok koji treba da isključimo (ili uključimo) je trudnoća, a ovo je zapravo uzrok koji je mnogo češći nego što ljudi shvataju. „Drugi uobičajeni uzroci su gubitak ili dobijanje na težini, prekomerno vežbanje, ekstremni stres, sindrom policističnih jajnika (PCOS), drugi hormonski problemi, kao što su problemi sa štitnom žlezdom.

3. Fibroidi

Fibroidi predstavljaju nekancerogeni rast mišića koji se razvija unutar zida materice. Dr Tod je rekla da mogu da rastu u različitim slojevima zida materice, a mogu biti veoma mali (poput graška), dok drugi mogu da narastu veoma veliki, čak veliki kao dinja. „Do 50. godine (otprilike u vreme menopauze), 70 odsto žena imaće miome. „Pošto ženski hormoni stimulišu miome da rastu, oni su uobičajeni tokom reproduktivnih godina kada su ti hormoni viši, posebno u kasnijim reproduktivnim godinama pre menopauze. "Nakon menopauze, kada ovi nivoi hormona padnu, fibroidi imaju tendenciju da se smanjuju ili čak potpuno nestanu." Ona je dodala da ako ste imali porodičnu istoriju bolesti, gojazni ste, imate sindrom policističnih jajnika, imali ste prvu menstruaciju mladi i nikada niste rađali, onda ste u većoj opasnosti. Kada je u pitanju lečenje, ako fibroidi ne izazivaju probleme, vaš lekar opšte prakse obično neće učiniti ništa u vezi sa njima.


 

Komentari (0)
Loading