Ovaj ČAJ pomaže kod UPALE urinarnog trakta: Šest MOĆNIH namirnica imaju snažna ANTIUPALNA svojstva

Vesti 10.09.2022 10:01 0

Tokom hiljada godina skupljali su sva svoja zapažanja i savete kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

BAKA

Shutterstock

Pre više od 5.000 godina indijski sveštenici duboko su poštovali sopstveno telo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju. 

Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i lečenju danas poznajemo kao ajurvedu tj. nauku o životu.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lekom. Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tela:

1. vata – kontroliše funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca…
2. pitta – kontroliše metabolički sastav tela
3. kapha – kontroliše rast i stabilnost tela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju. U zavisnosti od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Osobe koje praktikuju i alternativne oblike medicinske pomoći sigurno znaju da ajurveda ima lek za saniranje raznih zdravstvenih boljki, a jedna od najčešćih i najraširenijih su upale bešike i infekcije urinarnog trakta.

Osećaj pečenja tokom mokrenja, učestala potreba za mokrenjem, krv u mokraći, bol u bešici i donjem delu karlice te osećaj punoće bešike i nakon mokrenja osnovni su znakovi koji upućuju na problem infekcije ili upale.

Prema ajurvedi, do njih dolazi zbog disbalansa u pitta doši. Kako bi se upala ili infekcija eliminisale, potrebno je odmah prilagoditi određene životne navike.

To se pre svega odnosi na konzumaciju hrane i pića. Izbegavajte previše začinjenu i kiselu hranu, prestanite da konzumirate alkohol i kafu i povećajte konzumaciju vode na minimalno dva litra dnevno. Važno je mokriti na vreme čim osetite potrebu i izbegavati zadržavanje mokraće.

U borbi protiv upale pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i antiupalna svojstva.

Sastojci:

  • 1 mala kašičica semenki korijandera
  • 1 mala kašičica karanfilića
  • 1 mala kašičica semenki komorača
  • 1 mala kašičica sušene koprive
  • 1 šaka sušenih brusnica
  • 1 mali komadić đumbira
  • 6 dcl vode

 

Priprema:

U posudu sipajte vodu. Kada ona provri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve zajedno lagano kuva 10 minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da odstoji malo, procedite u termosu i popijte u toku dana.

Savet:

Ovaj čaj pije se kao lek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti preventivno.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading