Sezonsko VOĆE koje UNIŠTAVA holesterol i KAMEN u bubregu: Kombunujte ga sa ovim BILJKAMA i učiniće čudo za organizam

Vesti 05.10.2022 20:00 0

Bilo da ih volite sveže ili sušene, one su čudesno voće koje može doneti mnoge blagodeti vašem organizmu.

Sezonsko VOĆE koje UNIŠTAVA holesterol i KAMEN u bubregu: Kombunujte ga sa ovim BILJKAMA i učiniće čudo za organizam

Shutterstock

U narodnoj medicini koriste se za bolju probavu, snižavanje šećera u krvi, bol u grlu, bakterije u želucu.

Redovna konzumacija ploda smokve i njenog lista blagotvorno deluje efekat na naše zdravlje. Recimo, bogatstvo polifenola sa jakim antioksidativnim delovanjem štiti LDL lipoproteine od oksidacije i na taj način sprečava aterosklerozu. Visok sadržaj kalijuma blagotvorno utiče na regulaciju krvnog pritiska, a rastvorljiva vlakna i biljni steroli na nivo holesterola u krvi.

Dijetalna vlakna iz smokava utiču i na nivo šećera u krvi, a listovi smokve imaju i antidijabetička svojstva. Iako ne zvuče jestivo, u nekim kulturama listovi smokve su zaista sastavni deo jelovnika, piše Blic Žena.

Zbog broja molekula koje poseduju, smokve imaju i potencijalno antikancerogeno dejstvo. Obavljena su mnoga optimistična ispitivanja o efektima lista smokve na ćelije raka.

Za bolju probavu

Sameljite pola kilograma smokvi. Dodajte 5 g brašna od listova biljke sene. Od dobijene smese napravite kobasicu, umotajte je u foliju i čuvajte u frižideru. Svakog jutra uzmite manji komadić na prazan želudac.

Za snižavanje nivoa insulina i holesterola

Potrebno je: 2 čajne kašike lišća smokve, 200 ml vode.

Sezonsko VOĆE koje UNIŠTAVA holesterol i KAMEN u bubregu: Kombunujte ga sa ovim BILJKAMA i učiniće čudo za organizam

PixaBay

 

Priprema: Prelijte osušeno smokvino lišće sa proključalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji između 10 i 15 minuta, pa procedite. Svakog jutra popijte čašu ovog čaja uz doručak.

Za čir na želucu i afte u usnoj šupljini

Svaki dan sažvaćite po 2 nežna smokvina lista pa ih progutajte. Osim što će pomoći kod čira, osvežiće vam dah i ublažiti neugodne afte.

Za bronhitis

Prokuvajte 3 smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.

Svaki dan, tokom jednog meseca, u 2 dcl vode skuvajte 6 svežih smokava i pojedite ih.

Za bol u grlu

Usitnite smokve (sveže ili suve) u mikseru, pa pomešajte s domaćim medom. Polako rastapajte ovaj eliksir u ustima kad osetite tegobe s gutanjem.

Za bakterije u želucu

Najbolji prirodni lek protiv bakterija u želucu ili crevnih oboljenja se priprema od smokve i maslinovog ulja. Sve što treba je tegla, malo kvalitetnog maslinovog ulja i par suvih smokvi.

Za kurije oko

Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i ostavite da stoji preko noći. Ujutro je uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Za teže slučajeve postupak ponovite pet puta.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading