Ujeo vas komarac i svrab je NEPODNOŠLJIV: Ova ČETIRI DOMAĆA LEKA su spas u pravi čas

Vesti 09.07.2021 14:05 0

Pored visokih temperatura, u letnjem periodu nam je neizbežna i borba sa komarcima koji su obično bezopasni, a i njihovi ubodi nestaju za nekoliko dana. Međutim ovi dosadni ubodi umeju da iziritiraju i najtolerantnije pojedince. Ali pomoću nekoliko sastojaka poput meda i sode bikarbone možete lako da rešite ovog problem.

Ujeo vas komarac i svrab je NEPODNOŠLJIV: Ova ČETIRI DOMAĆA LEKA su spas u pravi čas

Shutterstock

Ubod komarca ne možemo baš da sprečimo, ali zato možemo i te kako da ublažimo nesnosan svrab koji oni izazivaju.  Ovi insekti najčešće napadaju one delove tela, koji nisu prekriveni garderobom, a to su stopala, lice, ruke i šake.

Uz to, što uvek postoji opasnost da komarac prenese i neku od zaraznih bolesti, kao što su malarija i denga, u najvećem broju slučajeva reakcija na ujed ovog malog insekta jesu otoci i neizdrživ svrab. A, što se više češete, više će i da svrbi. Zbog toga je od velikog značaja, da se umesto češanja, primeni neki od načina da se umiri, pa čak i zaustavi svrab.

Hladne obloge 

Izlaganje mesta uboda hladnoći može smiriti upalu. Koristite pamučnu tkaninu natopljenu ledenom vodom ili običnu kockicu leda.

Soda bikarbona

Rastvorena soda bikarbona smanjuje upalu i ublažava svrab. Treba voditi računa da se soda bikarbona stavi što pre, odmah posle ujeda, jer nije dobro za kožu, ukoliko se rastvor nanosi na mesta koja su previše iritirana češanjem.

Med

Ova slatka slatka supstanca česta je među ljubiteljima kućnih lekova jer ima mnoštvo antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava. Mala kap može smanjiti upalu, ali i iskušenje da se počešete.

Aloe Vera

Mnoge apoteke u Srbiji imaju gelove na bazi ove čudesne biljke. Najefikasnije je kada bi se list prave biljke natrljao na mesto uboda, ali i apotekarska krema može biti dobra, za prvu pomoć.

 

Komentari (0)
Loading