Prvi simptom bolesti poznate kao TIHI UBICA javlja se kad hodamo: Ako OVO osetite obavezno se javite LEKARU

Vesti 10.11.2022 13:30 0

Visok holesterol može da nam ozbiljno naruši zdravlje i da dovede do dalekosežnih posledica

Prvi simptom bolesti poznate kao TIHI UBICA javlja se kad hodamo: Ako OVO osetite obavezno se javite LEKARU

Shutterstock

Sam holesterol se nalazi u mastima i potreban je za izgradnju zdravih ćelija, ali može da poveća rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara ako su nivoi previsoki.

To se dešava jer se visoki nivoi holesterola mogu nakupiti u zidovima arterija i smanjiti dotok krvi u srce. Ovo povećava rizik od stvaranja ugruška oko tela, kao i od srčanih problema. Stanje nema gotovo nikakve simptome, tako da ga je teško uočiti, ali jedan signalni znak možete otkriti osetiti u vašim nogama, prema NHS. Visok holesterol može da izazove probleme sa cirkulacijom u celom telu, uključujući noge, blokiranjem ili ograničavanjem protoka krvi u arterijama u ekstremitetima.

Ovo je poznato kao periferna arterijska bolest. Ako imate PAD, doživećete smanjen protok krvi u nogama, što može da izazove bol, obično tokom vežbanja, piše Healthline. Možda ćete primetiti bol prilikom hodanja, trčanja ili čak samo tokom penjanja uz stepenice. Ova vrsta bola obično prestaje kada prekinete aktivnost koja ga je izazvala.


Važno je da potražite savet od svog lekara opšte prakse ako osetite ovu vrstu bola.

Peckanje u prstima na rukama i nogama takođe može biti ključni znak stanja. Takođe postoji stanje koje se zove ksantom - gde se masnoća nakuplja ispod površine kože. Male izbočine mogu se pojaviti ako je vaš holesterol previsok. Ove male izrasline mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali su posebno česte na rukama i stopalima.

 
Komentari (0)
Loading