Evo koliko možete da držite ZAMRZNUTU hranu u zamrzivaču

K.Ć. Vesti 13.11.2022 17:02 0

Zamrzavanje je jednostavan način da se produži rok trajanja prehrambenih proizvoda

frižider

Shutterstock

Kada čuvamo meso, ribu, voće ili povrće na temperaturama između -18 i -22°C, u njima se ne razmnožavaju mikroorganizmi, što znači da proizvodi ostaju bezbedni za naše zdravlje. Ali da li znate koliko dugo možete da držite hranu u zamrzivaču?

Smrznuti ne znači večno

Vredi zapamtiti da iako je zamrzavanje jedan od najboljih načina da produžite svežinu vaše hrane, ono ne može trajati večno. Iako zamrzivač sa kontrolisanom temperaturom ne reprodukuje mikroorganizme, u toku su i drugi procesi koji utiču na proizvode. Na primer, voda se kristališe, pa ako zamrznete proizvod predugo, on će postati suv i bljutav. Zato poštujte vreme skladištenja navedeno na pakovanju smrznute hrane. Hleb ili kiflice ne zamrzavajte duže od mesec-dva, a meso: od jednog do najviše nekoliko meseci. Sve zavisi od vrste i oblika u kome ga zamrzavamo (mleveno meso je najbolje zamrznuti do dva meseca.

Zapamtite da proizvodi koje stavljate u zamrzivač moraju biti čvrsto upakovani. Takođe je ključno zamrznuti hranu pre isteka roka upotrebe. Takođe nikada ne zamrzavamo proizvode dva puta, jer to može izazvati trovanje hranom.

 

Komentari (0)
Loading