Lejla je bila ZDRAVO dete, a onda je počela češće da pije VODU: Tek kad je dobila TEMPERATURU, shvatili smo da je to bio simptom JEZIVE bolesti

Vesti 24.11.2022 08:00 0

Majka male Lejle Henšen, primetila je da menja pelene češće nego inače, ali je to pripisala vremenskim prilikama

Lejla je bila ZDRAVO dete, a onda je počela češće da pije VODU: Tek kad je dobila TEMPERATURU, shvatili smo da je to bio simptom JEZIVE bolesti

Printscreen/ Instagram

U maju ove godine, devojčica koja je, čini se, mnogo češće ispijala vodu od ostale dece, dobila je temperaturu i njena majka Ešli je prvobitno mislila da je reč o običnoj prehladi.

Kako se temperatura stalno vraćala, a pelene su stalno bile pune, Ešli, koja živi u SAD odlučila je da odvede Lejlu lekara.Oni su joj dijagnostikovali dijabetes tipa 1. Stanje uzrokuje da nivo glukoze (šećera) u vašoj krvi postane previsok, navodi NHS.


Simptomi često uključuju osećaj velike žeđi i učestalo mokrenje. Često se naziva tihim ubicom jer u mnogim slučajevima ljudi ne znaju da imaju bolest - a može da prođe mnogo vremena do prvih, ozbiljnijih simptoma. Ovo stanje, ako se ne leči, može da dovede do povećanog rizika od moždanog udara, bolesti srca, slepila, bolesti bubrega i amputacije, navodi Diabetes UK.

Pored toga što je bila žedna i češće piškila, Ešli je rekla da je mala Lejla bila i razdražljiva, što je pripisala „izbijanju zuba“.


„Bila je prilično razdražljiva. Bilo je teško da odemo u restoran u to vreme. "Bili smo na putovanju, a ona je sve vreme bila stvarno užasna.Izbacili su nas iz restorana. Dakle, imala je sve simptome, ali ih nismo prepoznali" , rekla je Ešli za "Today". 

 

Naknadno joj je urađen test urina i lekari su primetili da ima povišen nivo glukoze u krvi – tada joj je dijagnostikovan dijabetes.


"To mi nikada nije palo na pamet, bila sam tako zbunjena", objasnila je Ešli. Devojčica je hitno prebačena u bolnicu gde su lekari uradili dodatne testove. Otkrili su da ona ima dijabetičku ketoacidozu, koja se dešava kada osoba nema dovoljno insulina u svom sistemu da pretvori šećer u energiju.

Nakon dijagnoze, Lejla je ostala u bolnici dva dana i dok je bila tamo, njeni roditelji su saznali za bolest i kako će morati da se brinu o njoj. Ešli je rekla da joj je to bilo zaista teško da prihvati, ali je takođe dodala da su odmah primetili promenu u Lejlinom raspoloženju čim je lečenje počelo. Sada je njena devojčica mnogo srećnija.
 

Komentari (0)
Loading