Noćna mora: Najmanje 18 dece je umrlo nakon što su popili sirup protiv kašlja

Vesti 15.01.2023 11:08 0

Važno upozorenje. Najmanje 18 dece umrlo je nakon uzimanja sirupa Doc-1 Mak koji proizvodi indijska farmaceutska kompanija Marion Biotech, preneo je Rojters

Noćna mora: Najmanje 18 dece je umrlo nakon što su popili sirup protiv kašlja

Shutterstock

Smrt dece dogodila se u Uzbekistanu. Slučaj je važan jer se radi o situaciji opasnoj po život.

Prema Ministarstvu zdravlja Uzbekistana, jedna od serija sirupa, reklamiranog kao lek za običnu prehladu, sadržala je etilen glikol, koji je ministarstvo smatralo toksičnom supstancom. Ministarstvo je saopštilo da je 18 od 21 dece koja su uzela Doc-1 Mak umrlo nakon što su ga konzumirali.

Deca su umrla nakon što su popila otrovani sirup

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je sirup deci davan bez lekarskog recepta, po odluci roditelja, u nekim slučajevima i po savetu farmaceuta, u dozama koje prelaze standardne doze za decu. Nije odmah bilo jasno da li su sva ili neka od dece koja su umrla progutala sirup iz serije koja sadrži etilen glikol, da li su progutala previše sirupa ili oboje.

Izvor Rojtersa u indijskoj vladi rekao je da ministarstvo zdravlja zemlje istražuje tragični incident.

U oktobru se sličan incident dogodio u Gambiji, gde je smrt najmanje 70 dece prouzrokovana konzumacijom sirupa protiv kašlja koje je u Indiji proizvodila kompanija Maiden Pharmaceuticals. I indijska vlada i sama kompanija negirali su da su lekovi krivi za smrt dece. Svetska zdravstvena organizacija je tada preporučila opoziv ovih proizvoda. (PAP)

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading