Gorušica može da bude simptom KANCERA na koji nikada ne biste pomislili: Ako se jave i ovi suptilni simptomi, obavezno posetite lekara

Vesti 02.02.2023 10:15 0

Da li ste se nekada osećali kao da vam grudi gore?

gorušica

Shutterstock

Velika je verovatnoća da ste nekada u životu imali gorušicu.
Neprijatan i često bolan osećaj najčešće nije razlog za brigu. Ali u nekim slučajevima to može biti simptom raka jajnika. Ova bolest pogađa oko 7.000 žena svake godine u Velikoj Britaniji - što je čini jednim od najčešćih tipova raka kod žena. Često se dijagnostikuje kasno kada su šanse za preživljavanje male, jer su simptomi nejasni i to su obično: bolovi u stomaku, gubitak apetita i nadimanje, prenosi the Sun.

Nova studija je otkrila da su žene sa nedijagnostikovanim rakom jajnika kupovale sve veće količine tableta protiv lo[eg varenja i goru[ice kako bi ublažile simptome. Autor studije dr Džejms Flanagan sa Imperijal koledža u Londonu rekao je: „Simptomi raka koje tražimo su veoma česti. „Koristeći podatke o kupovini, naša studija je otkrila primetan porast kupovine lekova protiv bolova i loše probave među ženama sa rakom jajnika do osam meseci pre dijagnoze, u poređenju sa ženama bez raka jajnika.

"A za neke žene, to bi mogli biti prvi znaci nečeg ozbiljnijeg." "Nadamo se da ovo istraživanje može dovesti do toga da se simptomi ranije otkriju i poboljšaju mogućnosti lečenja pacijenata."

Koji su znaci i simptomi raka jajnika?

Mnoge simptome raka jajnika je teško prepoznati jer su slični stanjima poput sindroma iritabilnog creva (IBS). Drugi su pogrešno mislili da je otok rezultat trudnoće. Ali prema Cancer Research UK, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju:

  • Natečen stomak
  • Konstantna nadutost
  • Potreba za čestim mokrenjem
  • Nelagodnost u predelu stomaka ili karlice
  • Brz osećaj sitosti kada jedete
Komentari (0)
Loading