Doktor OTKRIVA koliko dugo smete da sedite na WC šolji, sve preko toga je PREOPASNO

Vesti 11.11.2021 12:30 0

Mnogi ljudi uživaju u ležernom sedenju na wc šolji, neki čitaju novine, neki čak i knjige ili igraju igrice i u toaletu provedu više od 10 minuta, ali morate prestati ovo da praktikujete, a evo i zašto!

Doktor OTKRIVA koliko dugo smete da sedite na WC šolji, sve preko toga je PREOPASNO

Shutterstock

Iako volite da odvajate vreme samo za sebe dok sedite na wc šolji, jedan stručnjak je objasnio zašto ovo ne bi trebalo da radite duže od 10 minuta.

Objavom na TikToku, dr Karan Rajan je otkrio šta nikada ne bi trebalo da radte, ako želite da izbegnete operaciju hemoroida.

- Prvo, naprezanje. Zabavna činjenica je da svi imamo analne jastuke. Oni su tu da spreče da se ukakimo i sadrže i krvne sudove - započeo je lekar.

- Ali ako nastavite da se svaki put naprežete, ovi krvni sudovi bi mogli da nabubre i izazovu hemoroide - dodao je doktor.

Njegov drugi savet je bio da ne trebaš život da provedeš u toaletu.

- Pokušajte da u proseku ne provedete više od 10 minuta na šolji, Gravitacija vam nije prijatelj - napomenuo je Rajan.

- Što duže provodite u toaletu, duže se krv može nakupljati u ovim rektalnim venama izazivajući hemoroide - objasnio je kakav bi ovo problem moglo da nam stvori.

Hemoroidi su kvržice i mogu biti izuzetno bolne.

Obično se popravljaju same od sebe za nekoliko dana i preporučuje se da redovno vežbate da biste sprečili nagomilavanje, održavate donji deo čistim i suvim i smanjite unos alkohola i kofeina. NHS takođe preporučuje da pijete puno tečnosti i jedete puno vlakana kako biste održali izmet mekim.

Treći savet dr Karana bio je da ne preskačete vlakna.

NHS kaže da većina nas treba da jede više vlakana i da bi trebalo da unosimo najmanje 30 g dnevno. Vlakna dolaze u obliku integralnih proizvoda kao što su hleb i žitarice.

- Osim ako nemate specifično zdravstveno stanje, trebalo bi da ciljate na 20 do 30 g vlakana dnevno - dodao je dr Karan.

Potrebna su nam vlakna u našoj ishrani jer su povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti , moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva . NHS navodi da će nam odabir hrane bogate vlaknima takođe pomoći da se duže osećamo sito.

Komentari (0)
Loading