Ginekolozi su se USAGLASILI: Evo koliko često treba da radite PAPA test!

Vesti 12.11.2021 19:09 0

Pravila su se promenila

Ginekolozi su se USAGLASILI: Evo koliko često treba da radite PAPA test!

Pexels

Američko udruženje za ginekologiju izdalo je uputstvo u kome savetuje da se PAPA, to jest, Papanikolau test, ne radi pre navršene 21. godine života. To predstavlja veliko odstupanje od prethodnog uputstva koje je savetovalo da se sa ovim testom počne od 18. godine života, i to jednom godišnje.

Slično uputstvo se primenjuje i u Kanadi, s tim što se sa testom može početi ranije samo ukoliko je osoba intimno aktivna pre 21. rođendana.

Međutim, s obzirom da se Papa test koristi za skrining žena na rak grlića materice, potrebno je raditi ga po propisanom vremenu.

Pre nekoliko godina, žene su radile Papa bris pri svakoj godišnjoj poseti, ali danas su se Papa testovi poboljšali i znamo da je karcinom grlića materice potrebno mnogo godina da se razvije. 

Zbog toga, žene bi trebalo da počnu sa pregledom Papa testa u dobi od 21 godine. Između 21 i 29 godina, ženama čiji su Papa brisevi normalni treba ga ponavljati samo svake tri godine. 

Dok žene starije od 30 godina treba da se testiraju na humani papiloma virus (HPV) sa svojim Papa testom. HPV je uzrok raka grlića materice. Žene mlađe od 30 godina se ne testiraju na virus jer će 80 odsto seksualno aktivnih žena imati ovaj virus. Većina žena to očisti kada napune 30 godina. Kada se potvrdi da virus nije prisutan, ta pacijentkinja može još više da produži vreme između PAPA testa, na svakih pet godina, iako bi ipak trebalo da ide na godišnji ginekološki pregled. 

U slučaju da se otkrije predkancerogena ćelije na ženinom grliću materice, ili ako je pozitivna na HPV, biće joj potrebno češće testiranje.

Papa testovi se obično rade tokom života žene, sve dok ne navrši 65 godina, osim ako nije imala histerektomiju. Ako je tako, više joj nisu potrebni Papa testovi osim ako se to ne uradi radi testiranja na rak grlića materice. U tom trenutku, ako je pacijentkinja imala dva normalna Papa testa u poslednjih 10 godina i nije imala ozbiljne simptome kancera u poslednjih 20 godina, može u potpunosti da prestane sa skriningom, piše "Hopkins medicine".

Komentari (0)
Loading