Znak na jeziku može da bude signal opake bolesti: Ako osetite i ove simptome, obavezno se javite lekaru

Vesti 18.02.2023 10:42 0

Svi znamao da je neophodno da vodimo računa o oralnoj higijeni

jezik

Shutterstock

Ali redovno proveravanje stanja u vašim ustima takođe može da vam pomogne uočite izvesne medicinske probleme, a li i simptome opasne bolesti, kao što je kancer.

Bele mrlje na jeziku koje se ne uklanjaju predstavljaju stanje poznato  kao leukoplakija, a to može biti znak oralnog raka. „Ovo je uzrokovano hroničnom izloženošću iritantima kao što je pušenje“, kaže lekar opšte prakse NHS dr Rejčel Vard iz medicinskog centra Voodlands u Didcotu. „Uglavnom su benigne promene, ali mogu biti pre-kancerogene i trebalo bi da ih pregledate kod vašeg stomatologa ili lekara“, dodaje dr Rejčel. Slučajevi raka usne šupljine dostigli su rekordan nivo u Velikoj Britaniji, otkrili su novi podaci.
Podaci Fondacije za oralno zdravlje (OHF) pokazuju da je ovo povećanje od 34 odsto u odnosu na pre deset godina.

Dr Najdžel Karter OBE, izvršni direktor OHF-a, rekao je da dok većina karcinoma opada, broj slučajeva bolesti nastavlja da raste alarmantnom brzinom. Kao jedan od faktora rizika pored pušenja i alkohola, izdvaja se 
humani papiloma virus (HPV). 
„Stigma oko raka usta se dramatično promenila. To je sada rak koji zaista može da pogodi bilo koga. „Iz prve ruke videli smo razorne posledice koje rak usta može da ima na život osobe. 
Istraživanja pokazuju da se jedan od tri karcinoma usta nalazi na jeziku, a skoro jedan od četiri na krajnicima. Zato je neophodno da stalno proveravate usta, desni i unutrašnjost obraza.


4 druga znaka raka usta koje morate da znate

U ranim fazama znaci raka usta mogu biti suptilni i bezbolni.


Potencijalni simptomi raka usta su:
  • Čir u ustima koji ne zarasta u roku od tri nedelje.
  • Bele ili crvene mrlje u ustima.
  • Neuobičajene kvržice ili otoci u ustima, glavi ili vratu.
  • Svaka uporna „promuklost“ u glasu.
Komentari (0)
Loading