Uradite test sa DVA prsta i proverite da li su otkucaju vašeg srca DOBRI

Vesti 02.03.2023 12:32 0

Ako vam aparat nije pri ruci, izmerite sami otkucaje vašeg srca

Uradite test sa DVA prsta i proverite da li su otkucaju vašeg srca DOBRI

Shutterstock

Ukoliko palcem lagano pritisnete unutrašnju stranu zgloba, moći ćete da osetite puls. On indikuje frekvanciju kojom vaše srce otkucava, a otkucaji srca se izražavaju u broju otkucaja po minuti – BPM.

Otkucaje srca, osim na zglobu, možete da merite i na vratu, na unutrašnjoj strani lakta, kao i na pozadini kolena. Normalan broj otkucaja srca zavisi od starosti, pola, fizičke aktivnosti, težine, fizičke spremnosti, opšteg zdravlja i slično.

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 posto maksimalnog broja.

Tablica ispod daje uvid u prosečan broj otkucaja kod zdravih osoba. Da biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vreme vežbanja, koristite se formulom:

*Za žene = 226 – broj godina

*Za muškarce = 220 – broj godina

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 posto maksimalnog boja. Početnici u vežbanju ne bi trebalo da prelaze 50 posto maksimalnog broja otkucaja srca u minuti, a zatim bi trebalo da povećavaju intenzitet vežbanja.

Otkucaji srca predstavljaju jedan od najvažnijih pokazatelj opšteg zdravlja, a neki stručnjaci će tvrditi da za samo 30 sekundi i sa dva prsta možete sami da uradite najvažniji test.

Izmerite broj otkucaja srca tako što ćete sa dva prsta lagano pritisnuti žilu kucavicu na zglobu, tako da osetite puls.

Komentari (0)
Loading