Misteriozna bolest ubila je troje ljudi, iskrvarili su do SMRTI: Da li je ovo još jedan udarac smrtonosnog virusa?

Vesti 02.04.2023 09:34 0

U još jedno afričkoj zemlji udarila je misteriozna bolest čiji je jedan od simptoma krvarenje iz nosa

Misteriozna bolest ubila je troje ljudi, iskrvarili su do SMRTI: Da li je ovo još jedan udarac smrtonosnog virusa?

Alo

U Burundiju su preminule tri osobe na severoistoku zemlje, u blizini granice sa Tanzanijom i Ruandom. Žrtve su umrle u roku od 24 sata od pojave simptoma. Vlasti zemlje poslale su specijaliste na lice mesta da provere šta ih je tačno ubilo.

Lokalna veb stranica SOS Media Burundi saopštila je da simptomi bolesti uključuju bol u stomaku, krvarenje iz nosa, glavobolju, groznicu, povraćanje i vrtoglavicu. Ovi simptomi oponašaju simptome potencijalno smrtonosnih virusa ebole. Među žrtvama je i 18-godišnji student koji je primljen u bolnicu sa gore navedenim simptomima, uključujući povraćanje krvi, dijareju i krvarenje iz nosa, saopštile su vlasti Burundija. Umro je istog dana.

Zdravstveni stručnjaci sumnjaju da je studenta ubio smrtonosni virus Marburg, čiji su slučajevi otkriveni u susednoj Tanzaniji. Ministarstvo zdravlja zamolilo je javnost da "ostane mirna i da se svi sa ovim simptomima prijave najbližem domu zdravlja".

Burundi se suočava sa zdravstvenom krizom. U zemlji vlada epidemija kolere. Pored toga, zemlja je u opasnosti od prenošenja Zika virusa.

Šta je virus Marburg?

Virus Marburg je rođak jednako smrtonosnog virusa ebole - člana porodice filovirusa - i ubija u proseku polovinu zaraženih, kaže SZO. To je teška, često fatalna bolest, sa simptomima kao što su glavobolja, groznica, bolovi u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje iz različitih otvora u telu. Ne postoji dokazan lek za to. 

Virus je prvi put identifikovan 1967. godine, nakon što se u Nemačkoj i Srbiji istovremeno zarazila i umrla 31 osoba. Od tada je epidemija izbila u Gvineji, Ugandi, Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Keniji i Južnoj Africi, saopštila je SZO. Među ljudima, patogen se širi slepim miševima. Kasnije se širi sa osobe na osobu preko telesnih tečnosti i kontakta sa kontaminiranom posteljinom.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading