Iako izgleda bezazleno, ovaj simptom NE SMETE ignorisati: Ako primetite OVAKVU PROMENU na koži, ZNAJTE da se razvija ZLOĆUDNI karcinom kože

Lana Vidović Vesti 02.12.2021 21:49 0

Ukoliko se uoči na vreme izlečenje je moguće u 90 posto slučajeva

Iako izgleda bezazleno, ovaj simptom NE SMETE ignorisati: Ako primetite OVAKVU PROMENU na koži, ZNAJTE da se razvija ZLOĆUDNI karcinom kože

Shutterstock

 

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu lekari, a ključni su za uspešno izlečenje.

Postoje dve vrste raka kože, a razlikuje se po mestu na kome se razvijaju, tačnije po tome koje ćelije kože zahvataju. U oba slučaja, rao otkrivanje je ključ izlečenja.

Prvi signal da je vašu kožu napao kancer su braon mrlje, koje mogu da stoje mesecima ili čak i godinama dok ne dođe do veće komplikacije. Osim toga, sitne rane koje ne zarastaju u roku od 4 nedelje obavezno treba proveriti.

Signal kancera kože mogu biti kvržice crvene ili bledo ružičaste boje ili fleke nalik mladežima koji menja boju, debljinu ili oblik tokom par meseci.

Ukoliko primetite neke od ovih znakova, obavezno se javite leakru.

Pojavu raka kože u najvećoj meri izazivaju UV zraci koji su u poslednjih nekoliko godina sve snažniji. Upotreba kreme sa zaštitinim faktorom je obavezna u toku cele godine, osnovni je save lekara i najefikasnija mera prevencije.

Ranim otkrivanjem uspešno se leči devet od 10 karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale delove tela.

Ova vrsta raka se leči odstranjivanjem zahvaćenog dela kože ili primenom radioterapije, kaže doktor Mark za list Expres.

Komentari (0)
Loading