Sigurno rade: Ovo su RUSKI NARODNI lekovi protiv upale sinusa!

Najžena Vesti 03.12.2021 17:00 0

Sinusitis je jedna od najčešćih posledica prehlade praćena veoma neprijatnim simptomima, a u lečenju ove bolesti od velike pomoći mogu biti ruska narodna sredstva na bazi lekovitog bilja

Sigurno rade: Ovo su RUSKI NARODNI lekovi protiv upale sinusa!

Pexels

Jedna od najčešćih komplikacija sezonskih respiratornih infekcija koje suvereno vladaju u jesenjem periodu jeste akutna upala sinusa.

Gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije imala sinusitis, kao posledicu prehlade. Kada virus napadne disajne organe, prema pravilu, veoma se lako može proširiti u nazalne šupljine - sinuse, izazivajući preteranu imunološku reakciju tela, poteškoće u disanju i glavobolju.

PREHLADA KAO UZROK

- Sinusitis može biti izazvan virusima, bakterijama, gljivicama ili alergenima. Kada inflamatorni proces zahvati sluznicu sinusa, to dovodi do njenog otoka, a spor i otežan odliv sekreta stvara povoljne uslove za rast bakterija, kao što su pneumokoke ili hemofilus influenca. One se normalno nalaze u gornjim disajnim putevima bez izazivanja inflamatornih reakcija, ali u slučaju kada su odbrambene snage organizma oslabljene ili je odliv sluzi iz sinusa blokiran prehladom, ove bakterije počinju intenzivno da se razmnožavaju, izazivajući akutni sinusitis - kaže ruski otorinolaringolog Elena Jevgenjevna Golupcova.

Ona dodaje da do upale sinusa može doći i usled dugotrajne izloženosti hladnom vazduhu. Osim toga, neke osobe su sklonije ovoj bolesti zbog anatomskih karakteristika i deformacije nosne šupljine i sinusa ili prisustva drugih bolesti poput cistične fibroze, alergijskog i nealergijskog rinitisa. Čak i određene loše navike poput pušenja, ali i specifičan način života kakav, recimo, vode ronioci mogu dovesti do upale sinusa.

KAPI ZA NOS NAJVIŠE PET DANA

- Za dijagnozu akutnog sinusitisa dovoljno je prisustvo dva ili više karakterističnih simptoma. Otorinolaringolog, pre svega, pregledaće nosnu šupljinu, a, prema potrebi, obaviće ultrazvučni pregled ili zatražiti rendgenski snimak sinusa. Nekada ove dijagnostičke metode nisu dovoljne, pa se pribegava kompjuterskoj tomografiji paranazalnih sinusa - objašnjava dr Golupcova.

Ona ističe da će u slučaju akutne upale sinusa lekar propisati lokalni dekongestiv, koji će smanjiti otok. U slučaju zelenožute sekrecije propisuju se antibiotici, sredstva protiv bolova i imunokorektori, koji će stimulisati lokalni imunološki odgovor tela. Vazokonstriktori u obliku kapi ili spreja olakšaće disanje, ali se njihova upotreba ograničava na najviše pet dana. U suprotnom, simptomi otoka ili nazalne kongestije mogu se pogoršati, a može se javiti i zavisnost od ovih lekova.

 

Komentari (0)
Loading