Sve više Srba ima ovu bolest srca o kojoj se RETKO govori: Podmukla je, nema simptome a može da BUDE fatalna

Vesti 08.12.2021 12:28 0

Bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uglavnom imaju veze sa povišenim holesterolom i poremećenim metabolizmom lipida. Međutim postoje i zdravstveni problemi čiji uzrok nije biohemijski i ne mogu se predvideti standardnom analizom krvi. Da li ste čuli za prolaps miteralne valvule

Sve više Srba ima ovu bolest srca o kojoj se RETKO govori: Podmukla je, nema simptome a može da BUDE fatalna

Shutterstock

Šta je prolaps mitralne valvule?

Prolaps mitralne valvule, poznat je i  kao “sindrom mezosistolnog klika” i  najčešća je abnormalnost srčanih valvula. Procenjuje se da je ovaj sindrom prisutan kod 5-10 % svetske populacije.

Kod pacijenata sa prolapsom , mitralna valvula bukvalno  počinje da propušta. Kada se leva komora

kontrahuje nastaje prolaps listića mitralne valvule što obično omogućava propuštanje krvi unazad kroz otvor valvule.

Kako da znam da li imam prolaps?

Najveći problem u vezi sa ovim simptomom je upravo taj što veliki broj pacijenata nema nikakve simptome. Prolaps mitralne valvule, najčešće se otkrije slučajno, na sistematskom pregledu, a može datirati i godinama unazad.

Ovo stanje je neophodno pratiti i kontrolisati, jer komplikacije nisu bezazlene.

Ozbiljni simptomi prolapsa mitralne valvule

Kod ozbiljnijih slučajeva ili kod pogršanja stanja, može se javiti oštar bol u grudima. Ovaj bol najčešće se javlja posle vežbanja i drugih fizički aktivnosti. Najveći problem je što kod prisutnosti prolapsa, pacijent ne reaguje na nitroglicerin i jedino što može da uradi jeste da prekine fizičku aktivnost.

Takođe se mogu javiti aritmije, slabost, palpitacije i migrene.

Dijagnoza i lečenje

Upotrebom stetoskopa, moguće je čuti mitralni „klik“. Ovaj „klik“ oslikava abnormalni tetering listića mitralne valvule zbog opterećenja pritiskom leve komore, ali običan pregled stetoskopom nije dovoljan da bi se uspostavila dijagnoza.

Ehokardiogarfski pregled je najkorisniji test za prolaps mitralne valvule. Istim se utvrđuje ozbiljnost prolapsa i stepen regurgitacije.

Kada je neophodna hirurška intervencija?

Ako simptomi postanu ozbiljni i dođe do smanjenja srčane funkcije, hirurška intervencija će biti neophodna.

Hirurške intervencije se ne treba plašiti jer je u principu rutinska, a  može da vam poboljša izuzetno kvalitet života. Procena je 

 

 da većina pacijenata neće morati da se ponovo operiše ili će do reoperacije doći tek nakon perioda od 20 godina.

Šta ako imam prolaps a nemam simptome?

Bez obzira da li se dobro osećate ili ne, redovno kontroliite zdravstveno stanje. Prolaps se može javiti i u mlađem životnom dobu. Ovo stanje najčešće zahteva samo praćenje i ne mora da utiče na kvalitet života. Veliki broj ljudi sa prolapsom mitralne valvule, nikada neće imati potrebu za operacijom

 

Komentari (0)
Loading