Anastasija i Nemanja Gudelj izgubili bebu: Godišinje 4.000 žena u Srbiji doživi spontani pobačaj, ovo su glavni uzorci

Vesti 30.05.2023 09:36 0

Pobačaj se definiše kao gubitak trudnoće pre 20. nedelje

Anastasija i Nemanja Gudelj izgubili bebu: Godišinje 4.000 žena u Srbiji doživi spontani pobačaj, ovo su glavni uzorci

Printscreen/Instagram

Pre nekoliko dana pevačica Anastasija Ražnatović i fudbaler Nemanja Gudelj su podelili da će postati roditelji, a sada su sa pratiocima podelili tužnu vest. 

- Podelili smo sa vama lepe vesti i bili ste svim srcem, čestitkama i porukama uz nas. Hvala na tome. Nažalost, sada imamo loše vesti ali znamo da ćemo imati vašu podršku i razumevanje da o tome ne želimo da pričamo. Na našu veliku žalost Anastasija i ja smo izgubili našu bebu. Ovo je bolan trenutak za nas, ali naša ljubav će i ovo pobediti - napisao je Gudelj na svom Instagram profilu-

Kolika je učestalost spontanih pobačaja u Srbiji?

Podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" govore o oko 4.000 trudnoća godišnje koje su se završile spontanim pobačajima, vanmateričnom trudnoćom ili drugim nepovoljnim ishodima trudnoće.

Na ove podatke treba dodati i broj spontanih pobačaja žena koje se leče u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Većina spontanih pobačaj se dešava u prvih 12 nedelja. Gubitak može da utiče na emotivno stanje trudnice, iali i da  bude iznenađenje jer niste shvatili da ste trudni. U svakom slučaju, znajte da to nije vaša greška i da je verovatno da ćete moći da imate bebu u budućnosti, podaci su na sajtu WebMD.


Znaci pobačaja mogu uključivati:
  • Krvarenje iz vagine koje može biti jako Bol u donjem delu stomaka koji se oseća kao jako loši menstrualni grčevi
  • Znaci trudnoće koji su bili prisutni (kao što su osetljive grudi ili mučnina) su nestali
  • Ovi simptomi se mogu javiti iz drugih razloga. Ali posetite svog doktora da biste se pregledali.


Uzroci

Većina pobačaja je zbog stvari koje su van vaše kontrole. Više od polovine se dešava zbog problema sa hromozomima, koji drže gene koji određuju bebinu boju kose, boju očiju, zdravlje i druge karakteristike. Previše ili premalo hromozoma može sprečiti bebu da se normalno razvija. Ovi problemi se često dešavaju slučajno. 


Manje često, jedan od ovih zdravstvenih problema kod majke može povećati verovatnoću pobačaja:

  • Problemi sa hormonima Infekcije
  • Nekontrolisani dijabetes
  • Bolesti štitaste žlezde
  • Lupus
  • Izloženost zračenju ili toksičnim hemikalijama
  • Pušenje, alkohol ili upotreba ilegalnih droga

Starost trudnice takođe može uticati na povećani rizik. Žene u kasnim 30-im ili 40-im godinama imaju veću vjerovatnoću da pobace nego mlađe žene. Ali mnoge žene imaju zdravu trudnoću u svojim 30-im i 40-im godinama. Mnoge stvari utiču na vaše šanse za pobačaj. Često je vašem lekaru teško da zna šta je tačno uzrokovalo prestanak vaše trudnoće.

Oporavak od pobačaja

Fizički oporavak može trajati 1 ili 2 meseca. Menstruacija bi trebalo da počne u roku od 4 do 6 nedelja. Ne stavljajte ništa u telo, uključujući tampone, i nemojte imati odnose oko 1-2 nedelje.

Emocionalni oporavak može potrajati i duže, posebno ako ste znali da ste trudni kada ste pobacili. Možda imate mnogo različitih osećanja, kao što su bes i tuga, koja mogu trajati neko vreme. Vaš partner takođe može da se oseća loše i biće mu potrebno neko vreme da se oporavi. Da biste lakše upravljali tim emocijama i osećali se bolje, možda ćete želeti da zamolite svog lekara da vam preporuči terapeuta.


Kada je u redu da pokušate ponovo?

Većina žena koje pobace nastavljaju da imaju uspešne trudnoće. Pitajte svog doktora koliko dugo treba da sačekate pre nego što ponovo pokušate da zatrudnite. Neki preporučuju da sačekate dok ne dobijete jednu do tri normalne menstruacije. Uverite se i da se osećate emocionalno spremni da ponovo zatrudnite. Ako ste imali više od dva pobačaja, vi i vaš lekar možete razgovarati o tome šta se dešava i najboljim načinima da vam pomognu da imate bebu.
 

Komentari (0)
Loading