Studija otkriva: Do najopasnijeg srčanog udara najčešće dolazi ovog dana u nedelji

Vesti 08.06.2023 12:16 0

Najopasniji tip srčanog udara, poznat kao STEMI, je verovatnije da će se desiti u ponedeljak nego bilo koji drugi dan u nedelji.

Srce

Shutterstock

Čini se da je ponedeljak loš za vaše srce, prema novom istraživanju Britanske fondacije za srce. Najopasniji tip srčanog udara, poznat kao STEMI, je verovatnije da će se desiti u ponedeljak nego bilo koji drugi dan u nedelji. Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili neuobičajen porast STEMI srčanih udara i nedeljom, prenosi Njujork post.

„Sada moramo da saznamo šta je to u određenim danima u nedelji što ih čini verovatnijim“, rekao je profesor Sir Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske fondacije za srce, u saopštenju za javnost, „Ovo bi moglo da pomogne lekarima da bolje razumeju ovo smrtonosno stanje jer bismo mogli da spasimo više života u budućnosti.

Postoje neki dokazi da je povećanje STEMI srčanih udara povezano sa hormonima stresa. „Ovo je verovatno zbog stresa zbog povratka na posao“, rekao je kardiolog dr Džek Lafan iz Belfast Health and Social Care Trust, „Povećan stres dovodi do povećanja nivoa hormona stresa kortizola, koji je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti. napad.' STEMI, ili infarkt miokarda sa ST-elevacijom, nastaje kada je jedna od arterija koja snabdeva krvlju srčani mišić blokirana, prema Klivlendskoj klinici. Zbog ove blokade srčani mišić počinje da odumire, a oslabljeno srce ne može da pumpa krv u ostatak tela. STEMI se obično leči hitnom angioplastikom, postupkom za ponovno otvaranje blokiranih arterija. Oko 38% ljudi koji idu u hitnu pomoć sa začepljenim srčanim arterijama imaju dijagnozu STEMI.

Ova nova studija, predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru, doprinos je korpusu istraživanja o vremenu i uzrocima srčanog udara. Studija iz 2005. pokazala je da su srčani udari 'plavog ponedeljka' češći kod muškaraca i da su povezani sa konzumiranjem alkohola. „Znamo da se srčani udari češće dešavaju zimi i u ranim jutarnjim satima“, rekao je Lafan. „Isti efekat se vidi u stopi moždanog udara. Prethodne studije su takođe pokazale veću stopu srčanih udara u danima nakon letnjeg računanja vremena. Tačan mehanizam ovih varijacija nije poznat, ali pretpostavljamo da to ima veze sa načinom na koji cirkadijalni ritam utiče na cirkulišuće hormone koji mogu uticati na srčani udar i moždani udar.

Komentari (0)
Loading