Prvi znak demencije javlja se u ustima: Ako osetite ovo, obavezno se javite lekaru

Jelena Vukelić Vesti 21.06.2023 14:34 2

Stručnjaci tvrde da poseban osećaj u ustima može biti jedan od prvih pokazatelja demencije.

usne

Shutterstock

Suva usta su jedan od prvih simptoma ove bolesti. Kada razmišljamo o zdravlju naših zuba, prvo što nam padne na pamet je blistav osmeh i svež dah, iako neka zdravstvena stanja mogu izazvati loš zadah bez obzira na to koliko temeljno peremo zube i čistimo ih koncem. Međutim, oralna higijena je povezana sa našim kompletnim zdravljem na mnogo različitih načina.

Stručnjaci tvrde da poseban osećaj u ustima može biti jedan od prvih pokazatelja demencije.

- Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke - objašnjava Džim Dan, gerijatrijski klinički savetnik i član odbora Senior Helpers.

- Demencija nije specifična bolest, već opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti -  rekao je on.

Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno.

- Sa lečenjem i ranom dijagnozom, možda ćete moći da usporite napredovanje demencije i da održite mentalnu funkciju tokom dužeg vremenskog perioda. Tretmani mogu uključivati lekove, kognitivni trening i terapiju.

Neki rani simptomi demencije mogu se javiti godinama pre nego što se osobi zaista dijagnostikuje bolest. I za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suva usta su potencijalni indikator koji nije uobičajen simptom kognitivnog pada.

Povećana zaboravnost je dobro poznati simptom demencije, a suva usta su potencijalni rani simptom demencije.

- Iako suva usta nisu jedan od najčešćih prvih znakova demencije, to može biti jedan od prvih indikatora - , rekao je Rejmond Dačilo, direktor operacija za C-Care Health Services.

Voda može biti izazov za one sa demencijom, posebno ako stanje još nije dijagnostikovano - ,tvrdi Dasilo, dodajući da nedostatak hidratacije može uzrokovati i smanjenje proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

Komentari (2)
Loading
Petronije
21.06.2023 15:29

Suva usta su isto tako jedan od znakova dijabetesa...

Cana
22.06.2023 04:07

Piti puno vode nije lako Jer često puta nismo žedni Orasi su zdravi Za mozak I trebali bi da konzumiramo skoro Svaki dan barem po Četiti oraha .