Sedam znakova da je gušterača u ozbiljnoj opasnosti: Ovo su najraniji simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Slobodanka Ćorić Vesti 06.07.2023 07:29 0

U težim slučajevima ove bolesti, može doći do oštećenja životno važnih organa kao što su pluća, bubrezi, srce, pa i do smrtnog ishoda

Sedam znakova da je gušterača u ozbiljnoj opasnosti: Ovo su najraniji simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Shutterstock

Nekada se bolest može javiti samo posle jednog masnijeg ručka, a kada se to desi u težim slučajevima ove bolesti, može doći do oštećenja životno važnih organa kao što su pluća, bubrezi, srce, pa i do smrtnog ishoda. Doktori kažu, da je jak bol izazivan upalom pankreasa (pankreatitis), takvog intenziteta da nekada bude povod pacijentima da zauvek zaborave na velike porcije pečenja i alkohol.

Smrtnost sa 80 svedena na 10 odsto

– Dokaz koliko je ova bolest opasna je činjenica da moderna medicina još nije izmislila specifičnu terapiju za akutni pankreatitis, odnosno ne postoji konkretan lek koji će lečiti upalu. Ali, rezultati lečenja u ovoj oblasti su, ipak, poslednjih 20 godina značajno napredovali. Do nedavno smrtnost kod teških oblika iznosila je i do 80 odsto. Danas je to svedeno na deset odsto, zahvaljujući modernim merama lečenja u intenzivnoj nezi i napretku u hirurškim tehnikama koje se primenjuju – kaže za portal eKlinika specijalista opšte hirurgije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Dejan Radenković.

Za najteži oblik upale lekari nekada nemaju rešenje

Učestalost pankreatitisa na našim prostorima iznosi oko 15 bolesnika na 100.000 ljudi. Pankreas je veoma aktivna žlezda i tokom 24 sata može da izluči do 2,5 litara „soka“. Ima bitnu ulogu u procesu varenja hrane, zahvaljujući sintezi tri grupe enzima, jednih koji vare masnoće, drugih koji su zaduženi za proteine i trećih – za ugljene hidrate. Ova žlezda praktično razlaže hranu.

Na svu sreću, kada dođe do upale pankreasa, većina pacijenata dobije laku formu bolesti, oko 80 odsto.
– Ostalih 20 odsto bolesnika ima teški oblik upale i kod ove grupe, i pored svih napora lekara, smrtnost iznosi oko 10 odsto – upozorava profesor Radenković.

Akutni pankreatitis je, kako objašnjava naš sagovornik, naglo nastalo zapaljenje žlezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale okolne, a u težim slučajevima i udaljene organe.

– Akutni pankreatitis, po svom toku ima, dva oblika. Laki oblik se odlikuje samo laganom upalom same žlezde i naziva se još i edematozni pankreatitis. Teški oblik karakteriše se nekrozom (razaranjem) pankreasa i okolnih tkiva, a veoma često usled prisustva izlučenih otrovnih materija u krvi, dolazi do oštećenja drugih po život važnih organa kao što su pluća, bubrezi, srce i sistem cirkulacije, jetra i digestivni sistem – objašnjava profesor Dejan Radenković.

Pokretač može biti i samo jedan mastan ručak

Jaki bolovi u trbuhu, iznad pupka, koji se nekada šire u leđa, jedan je od jasnih simptoma akutnog pankreatitisa.

– Pokretač upale može da bude i samo jedan mastan obrok ili prekomerno korišćenje alkohola i kod ljudi koji nikad nisu imali tegobe. Najčešće su to, po konstituciji gojazniji ljudi, skloni masnoj i kaloričnoj ishrani, kao i osobe koje dugi niz godina piju veće količine alkohola. Prvi simptom akutne upale pankreasa je  konstantan, jak bol nepoznat pacijentu, tako da većina odmah zatraži pomoć lekara. To je veoma važno, jer svako odlaganje odlaska lekaru može loše da utiče na krajnji ishod lečenja. Za postavljanje dijagnoze je veoma značajno uraditi dobar klinički pregled pacijenta, nakon toga pregled stomaka ultrazvukom i odrediti vrednost pankreasnih enzima (amilaze i lipaze) u krvi – objašnjava profesor Radenković, koji je i predsednik Srpskog pankreasnog kluba i potpredsednik Srpskog udruženja za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju.

Sitni kamenčići u žučnoj kesici su najčešći razlog upale

U našoj populaciji sitni kamenčići u žučnoj kesici najčešći su razlog u oko 50 odsto slučajeva, nastanka upale pankreasa.

Redovno treba kontrolisati masnoće u krvi

Veoma je važno živeti umereno, koliko god se to mož,e i  treba redovno kontrolisati masnoće u krvi (trigliceride i holesterol), savetuje profesor dr Dejan Radenković, koji je znanje sticao u najprestižnijim ustanovama u svetu kao što je Hirurška klinika u Hajdelbergu, kojom poslednjih 20 godina rukovodi najveći ekspert za hirurgiju pankreasa profesor Markus Bihler.

Profesor Dejan Radenković ističe da bolesnici koji imaju kamenčiće u žučnoj kesici, posebno sitne, treba obavezno da se posavetuju sa hirurgom i razmotre potrebu za operativnim zahvatom.

Uzroci akutnog pankreatitisa su:

- Kamen u žuči: najčešći uzrok akutnog pankreatitisa je kamen u žuči koji blokira put digestivnim enzimima i hormonima, a ova blokada može dovesti do upale pankreasa.

- Previše triglicerida u krvi: povišen nivo triglicerida može prouzrokovati oštećenje ćelija pankreasa slobodnim radikalima. - Alkoholizam: prekomerna konzumacija alkohola je glavni faktor rizika za razne bolesti pankreasa.

- Autoimunski pankreatitis: ovo je redak slučaj upale pankreasa, ali se javlja kada imuni sistem tela počne da napada pankreas.

- Povreda: povreda pankreasa (udarac u stomak, saobraćajna nezgoda) može izazvati upalu pankreasa.

- Cistična fibroza: cistična fibroza je hronična genetska bolest koju karakteriše lučenje veoma guste i lepljive sluzi koja sužava disajne puteve u plućima, kao i puteve u digestivnom traktu.

- Lekovi: Određeni lekovi koji sadrže estrogen, kortikosteroide i neke antibiotike mogu izazvati upalu pankreasa, bilo kao direktan toksični efekat ili kao neželjeni efekat.

- Virusne reinfekcije zaušnjaka: U odraslom dobu, one su veoma redak, ali mogući uzrok pankreatitisa. Simptomi akutnog pankreatitisa su: mučnina, povraćanje, otok stomaka i bol u tom predelu koji se pogoršava posle jela, bol u gornjem delu stomaka, bol u stomaku koji se širi na leđa, povišena temperatura i groznica, ubrzan puls.
 

Komentari (0)
Loading