Evo kada bol u leđima ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme

Vesti 12.07.2023 14:50 0

Problemi s bubrezima, bešikom i žuči često se mogu zamijeniti bolovima u leđima

bol

Shutterstock

Organizam šalje signale kroz telo, a često se ti signali manifestuju u leđima zbog velikog broja nervnih završetaka u tom području. To dovodi do toga da se bol najintenzivnije oseća upravo u tom delu tela, prikrivajući pravi izvor bola.

Bubrežni kamenci uzrokuju konstantan bol u jednom delu leđa, ponekad praćen bolom u stomaku, preponama, bolnim mokrenjem ili prisustvom krvi u urinu. Najčešći uzroci kamena su nedovoljan unos tečnosti i prekomerni unos proteina, uz genetsku predispoziciju. Kamenci obično izlaze prirodno, ali veći kamenci mogu zahtevati razbijanje laserom.

Bol u leđima u kombinaciji sa povišenom telesnom temperaturom može ukazivati na upalu bubrega. Ta bol obično se javlja u donjem delu leđa iznad karlice i može se proširiti na preponama.

Upala gušterače takođe može uzrokovati bol u leđima. Pored bola u donjem delu stomaka, upala gušterače prati mučnina i povraćanje. Bol se obično javlja iznenada, šireći se od stomaka prema leđima, a česti uzroci su preterana konzumacija alkohola ili problema sa žuči.

Bol u leđima u kombinaciji sa bolovima u stomaku, rukama, mučninom i teškoćama pri disanju može ukazivati na prisustvo žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci se formiraju usled neravnoteže žučnih kiselina i žuči, često uzrokovane visokim nivoom holesterola ili infekcijama žuči. Ova pojava je češća kod gojaznih žena starijih od 40 godina, a genetika takođe igra ulogu.

Infekcija urinarnog trakta, najčešće uzrokovana bakterijama, može uzrokovati bol prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa i stomaku. Ova infekcija je češća kod žena i leči se antibioticima kako bi se sprečile komplikacije poput upale bubrega.

Kod ginekoloških problema takođe može doći do pojave bola u leđima. Retroverzija materice i fibroidi mogu pritisnuti donji deo leđa i izazvati bol, dok endometrioza takođe može biti izvor bola u tom području. Pravilna dijagnostika i adekvatno lečenje trebaju biti usmereni prema specifičnom ginekološkom stanju.

Komentari (0)
Loading