Od tifusa do trovanja hranom: Muve mogu da budu prenosnici različitih, opasnih bolesti

Vesti 18.07.2023 18:30 0

Ovi insekti mogu sa sobom da nose klice parazita, virusa i bakterija

Od tifusa do trovanja hranom: Muve mogu da budu prenosnici različitih, opasnih bolesti

Shutterstock

Muve možete da vidite svuda oko sebe.

U toku svog kretanja, ova mala, nepoželjna i iritantna bića, sleću na različita mesta. Trulo voće, smeće i životinjski izmet, mesta su puna bakterija, a kada dođe u kontakt sa njima, muva može da postane i prenosnik njihovih klica.

Naučnici su procenili da se na telu muve nalazi preko 6 miliona mikroba, dok se u njenim organima za varenje nalazi još oko 30 miliona.

Nakon što su pregledali nekoliko stotina letećih vrsta, naučnici sa državnog univerziteta u Pensilvaniji su pronađli čak 351 vrstu bakterije koje muve mogu da prenesu. Posebno prljavim i “zagađenim, pokazala su se krila, kao i nožice, na kojima se nalazi abnormalan broj štetnih mikroorganizama koji mogu da prouzrokuju bolest.

Proučavani uzorci uzeti iz gradskih sredina, pokazali su se kao daleko zarazniji.

Prema Stefanu Šusteru, autoru pomenute studije, svakim korakom muva ostavlja iza sebe štetne bakterije. Ona prenosi veliki broj zaraznih klica, pa može da izazove, na primer, trovanje hranom ako sleti na nju.

Ovi insekti mogu sa sobom da nose i jaja parazita, ali i viruse i bakterije koji mogu da izazovu različite bolesti, poput salmonele, dizenterije, stomačnog gripa, pa čak i stomačnog tifusa, kolere i tuberkuloze.

Istraživači su posebno bili iznenađeni saznanjem da muva može da bude i prenosnik klica Helikobakter pilori, koji mogu da dovedu do nastanka čireva u želucu.

Komentari (0)
Loading