Nisu samo lekove i izbegavanje masne i slane hranu: Ako patite od visokog pritiska, dve stvari vas su ključne

Slobodanka Ćorić Vesti 22.07.2023 08:53 0

Postoje dve naizgled bezazlene navike koje u velikoj meri mogu da pogoršaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom

Nisu samo lekove i izbegavanje masne i slane hranu: Ako patite od visokog pritiska, dve stvari vas su ključne

pixabay

Visok krvni pritisak je veoma opasno stanje koje može da ima i te kako ozbiljne, pa i fatalne posledice po obolelog. Neprestano slušamo apele doktora koji upozoravaju hipertoničare da kontrolišu pritisak, redovno uzimaju terapiju (ukoliko im je prepisana), izbegavaju stres, boravak na suncu, kao i "štenu" hranu i pića.

Međutim, stručnjaci napominju i da osobe koje hronično imaju problema sa hipertenzijom, veoma često prave neke greške koje samo pogoršavaju ovo stanje. Kod hipertenzije nije važno samo da uzimate lekove i izbegavate masnu i slanu hranu, napominje ruska doktorka Nadežda Černišova.

Nedostatak fizičke aktivnosti i skraćeno vreme spavanja spadaju u greške koje najviše hipertoničara pravi, napominje. Po njenim rečima, fizičke vežbe zapravo "treniraju" krvne sudove, a optimalna količina sna pomaže da se pritisak stabilizuje.

Kako je dr Černišova primetila, osobe koje hronično pate od hipertenzije bi trebalo da što više hodaju, vežbaju, a posebno da se posvete aerobnim aktivnostima. Fizička aktivnost takođe "trenira" krvne sudove. Zbog preraspodele krvi i aktivnog rada mišića, stanje vaskularnog zida se poboljšava. Ipak, vodite računa da ne vežbate kada su vrednosti pritiska povišene, samo ćete pogoršati stanje.

Što se tiče nedostatka sna, on ima negativne posledice ne samo na osobe koje hronično boluju od hipertenzije, već na sve ljude. Ako osoba malo spava, to u velikoj meri remeti funkcionisanje nervnog sistema, čije prenaprezanje utiče na tonus krvnih sudova i može da doprinese povećanju pritiska.

Komentari (0)
Loading