7 metoda kako da pomognete sebi u slučaju jake ZUBOBOLJE

Vesti 15.08.2021 14:40 0

Otkrijte kako da sami kod kuće rešite problem yubobolje

7 metoda kako da pomognete sebi u slučaju jake ZUBOBOLJE

Alo

Ponekad se desi da dobijete jaku upalu zuba, a sprečeni ste da posetite zubara koji bi otkrio uzrok vaše nelagode. U nastavku teksta ćemo vam dati sedam predloga kako da ublažite problem zubobolje.

Uobičajeno ispiranje slanom vodom i hladni oblog obično mogu otkloniti manju iritaciju, ali za ozbiljnije zubobolje može biti potrebna intervencija zubara. Ako simptomi potraju duže od jednog ili dva dana, obratite se svom stomatologu. 

Probajte neki od ovih sedam predloga kako biste se rešili zubobolje

 

1. Vrećice čaja od mente

Vrećice čaja od mente mogu se koristiti za ublažavanje bolova i smirenje osetljivih desni.

Da biste to uradili, ostavite da se iskorišćena vrećica čaja ohladi pre nego što je nanesete na bolno područje. Vrećica bi trebala biti mlaka, nikako vruća. Takođe možete kesicu čaja od mente koristiti za otok zuba. Da biste to uradili, stavite iskorišćenu kesicu čaja u zamrzivač na nekoliko minuta da se ohladi, a zatim je stavite na zub ili obraz s koje je strane otečen zub. 

 

2. Ispiranje slanom vodom

Ispiranje slanom vodom se za mnoge ljude pokazalo kao efikasan tretman protiv bolova zuba. Slana voda je prirodno sredstvo za dezinfekciju i može pomoći u otpuštanju čestica hrane i ostataka koji se mogu zaglaviti između zuba. Lečenje zubobolje slanom vodom takođe može pomoći u smanjenju upale i zarastanju bilo kakvih oralnih rana.

Savet: Da biste koristili ovaj pristup, pomešajte 1/2 kašičice soli u čašu tople vode i koristite je za ispiranje usta.

 

3. Karanfilić

Karanfilić se kroz istoriju koristio za lečenje zubobolje, jer ulje karanfilića može efikasno da ublaži bol i smanji upalu. Sadrži eugenol, koji je prirodni antiseptik.

Da biste koristili ovaj pristup, nanesite malu količinu ulja od karanfilića na vatu i nanesite ga na bolno mesto. Možete razblažiti ulje karanfilića sa nekoliko kapi laganijeg ulja, poput maslinovog ulja ili vode. Uradite to nekoliko puta dnevno.

Savet: Možete dodati kap ulja karanfilića u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

4. Ispiranje vodonik - peroksidom

Ispiranje vodonik-peroksidom takođe može pomoći u ublažavanju bolova i upale. Osim što ubija bakterije, vodonik - peroksid može smanjiti otok i izlečiti krvarenje desni.

Savet: Obavezno razblažite vodonik-peroksid. Da biste to uradili, pomešajte tri odsto vodonik-peroksida sa jednakim procentom vode i koristite ga kao sredstvo za ispiranje usta. Nemojte ga progutati.

 

5. Pšenična trava

Pšenična trava ima bezbroj lekovitih svojstava i može da deluje na izlečenje vašeg tela iznutra ako se uzima redovno. Može da ublaži upalu u ustima i spreči infekcije. Njegov visok sadržaj hlorofila takođe se može boriti protiv bakterija.

Savet: Da biste dobili efektne rezultate, koristite sok od pšenične trave kao sredstvo za ispiranje usta.

 

6. Majčina dušica

Esencijalno ulje majčine dušice takođe ima moćna antibakterijska i antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u lečenju zubobolje. Da biste to koristili, nanesite nekoliko kapi esencijalnog ulja majčine dušice i nekoliko kapi vode na vatu. Nakon razblaživanja ulja vodom, nanesite ga na bolno područje.

Savet: Možete dodati i kap esencijalnog ulja u malu čašu vode i ispirati usta.

 

7. Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile sadrži alkohol koji može pomoći u ublažavanju bolova. Njegova dokazana svojstva pouzdanog izvora antioksidanata takođe ga čine efikasnim lekom.

Savet: Da biste probali ekstrakt vanile kao sredstvo protiv zubobolje, natapkajte malu količinu ekstrakta vanile na čist prst ili vatu. Nanesite ga direktno na bolno područje nekoliko puta dnevno.

Komentari (0)
Loading