Infekcije vrebaju na bazenima: Lekari savetuju kako da se zaštitite od bakterija i gljivica na kupalištima

Vesti 02.08.2023 08:25 0

Jedan od najlepših načina za osvežavanje u vrelim danima je brčkanje u bazenu. Što su više temperature, na javnim bazenima je veća gužva, a što se više ljudi kupa u istoj vodi, veća je mogućnost zaraze.

kupanje

Shutterstock

Vlaga i toplota na kupalištima pogoduju razvoju bakterija i gljivica. Iako se čistoća vode u gradskim bazenima i hotelima proverava, oni su izvor neprijatnih infekcija koje vam mogu upropastiti odmor. Koja oboljenja možete dobiti i kako da to sprečite, objasnili su nam dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić, lekari opšte prakse, koji su autori poznatog sajta i Instagram profila "saveti lekara".

doktori

dr Ivan i Ivana Đurić

 

Najugroženija deca i trudnice

Najčešće infekcije koje se mogu dobiti na bazenima su stomačne, kožne, urinarne i respiratorne infekcije, zatim konjuktivitis, upala uha.

- Uzročnici mogu da budu različite bakterije, virusi i paraziti (ešerihija, legionela, šigela, salomonela, kriptospore, norovirus, hepatitis A). Uglavnom su te infekcije bez komplikacija ako se adekvatno leče. Koliko je neka infekcija opasna, ne zavisi samo od uzročnika i kliničke slike, već i od zdravstvenog stanja pre bolesti. U tom smislu su najugroženija mala deca, trudnice, stariji pacijenti i oni koji boluju od hroničnih bolesti - kažu doktori Ivana i Ivan Đurić.

kupanje

Shutterstock

 

Gljivice vrebaju sa svih strana

Pločice na bazenima, u svlačionicama, kao i po ivici bazena zbog toplote i vlage su dobra podloga za rast i razvoj gljivica koje su opasnost za osobe sa slabijim imunitetom. Zato ne hodajte bosi po bazenu i ne sedite na ivici ako niste potpuno zdravi. Osobe sa gljivičnim oboljenjima ne treba da idu na bazen dok to ne izleče.

Mnogi se plaše da će dobiti stomačne tegobe ako se nagutaju vode iz bazena, ali to ne mora uvek da se desi.

- Postoji verovatnoća da u tom slučaju dođe do stomačne infekcije, ali je potrebno da se u gutljaju progutane vode nađe patogen i da imunitet ne uspe s njim da se izbori. Ukoliko se nagutate vode iz bazena, tog dana preventivno popijte probiotik i jedite laganu hranu, recimo, na vodi kuvani pirinač i povrće - savetuju doktori.

kupanje

Shutterstock

 

Zbog ronjenja konjunktivitis i upala uha

Mnogi ne mogu da zamisle plivanje bez ronjenja, a posebno deca to vole. Međutim, sluzokoža oka je takođe izložena infekcijama na bazenu, pa treba izbegavati ronjenje otvorenim očima. Ukoliko baš imate želju za tim, nosite naočare za plivanje. Ukoliko voda uđe u uvo i ne izbaci se, može se dobiti upala jer je voda dobra podloga za razvoj bakterija, a samim tim i za infekcije. 

kupanje

Shutterstock

 

Radite ovo i sačuvaćete zdravlje

Bez obzira na higijenu bazena, postoji opasnost od pojave patogena koji izazivaju infekcije. Ovako ćete se zaštititi:

1. Pre i posle ulaska u bazen istuširajte se, a po dolasku kući učinite to detaljno još jednom.

2. Ne delite sa drugima peškir za brisanje ni prostirku na kojoj ležite.

3. Nosite papuče do ulaska u bazen i po izlasku.

4. Operite ruke po izlasku iz bazena, pogotovo ako jedete.

5. Trudite se da vam ne uđe voda u uši.

6. Po izlasku iz bazena obucite suv kupaći.

7. Ostanite kod kuće ukoliko imate neku infekciju, pre ćete ozdraviti i nećete zaraziti druge.

Komentari (0)
Loading