Temperatura igra veliku ulogu da li ćete imati miran san: Evo šta savetuju stručnjaci

Olja Jelić Vesti 10.08.2023 08:20 0

Temperatura igra veliku ulogu u tome da li ćete imati miran.

san

pixabay

Stručnjaci ističu da spavanje u hladnijoj prostoriji može imati pozitivan uticaj na osećaj svežine i mladalački izgled, te da takvo okruženje podstiče proizvodnju melatonina, poznatog kao hormon spavanja.

Osim toga, melatonin ima i antioksidativna svojstva, što znači da ima ulogu u usporavanju procesa starenja organizma, prema navodima "Bright Side" portala.

Spavanje

Shutterstock

 

Takođe, istraživanja su pokazala da spavanje u toplijoj sobi može dovesti do noćnih mora i problema sa snom. Studija sprovedena u Londonu, objavljena na sajtu "frontiersin", ukazuje na povezanost određenih oblika nesanice sa višim telesnim temperaturama.

Povećana telesna temperatura može dovesti do oslobađanja hormona stresa. Spavanje u hladnijem okruženju može pomoći održavanju optimalnog nivoa kortizola, što smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna.

Dodatno, spavanje u hladnijoj sobi može smanjiti rizik od metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes, ali takođe može pozitivno uticati i na nivo hormona rasta. Hormon rasta doprinosi zaštiti srca, prevenciji depresije i regulaciji telesne težine.

Važno je napomenuti da naše telo ne može samo regulisati svoju temperaturu tokom sna. Zbog toga je važno da sami utičemo na okruženje u kojem spavamo, posebno tokom letnjih meseci.

Tokom leta, kako biste održali hladniju sobu za spavanje, možete primeniti nekoliko strategija:

Klimatizacija: Ako imate klima uređaj, koristite ga kako biste održali prijatnu temperaturu u spavaćoj sobi.

Ventilacija: Držite prozore otvorenim tokom večeri i noći kako biste omogućili cirkulaciju svežeg vazduha.

Laganija posteljina: Koristite lagane pamučne ili prirodne materijale za posteljinu kako biste smanjili zadržavanje toplote.

Hladan tuš pre spavanja: Tuširanje hladnom vodom pre odlaska na spavanje može sniziti telesnu temperaturu i olakšati uspavljivanje.

Isključivanje elektronike: Isključite električne uređaje i svetla koji mogu emitovati toplotu i uticati na temperaturu u sobi.

Upotreba ventilatora: Upotreba ventilatora može pomoći u cirkulaciji vazduha i snižavanju temperature.

Prilagodite odeću: Odaberite lagodnu i prozračnu spavaćicu ili pidžamu kako biste se osećali prijatno tokom noći.

 

Komentari (0)
Loading