ZGODNA DOMAĆICA Kako da od omraženog spremanja stana i kuvanja izvučete benefite za svoj zdravlje

Vesti 15.08.2023 10:00 0

Postoje dve vrste domaćica - one koje rintaju po kući i one koje znaju to da pretvore u dobitnu kombinaciju za opšte zdravlje tela i duha.

Zgodna domaćica

Shutterstock

 

Naročito kad ne možemo da idemo u teretane i fizičke aktivnosti su nam svedene na minimum, pametno izvedeni kućni poslovi mogu biti naš sigurni put do zdravlja i vitke linije. Da biste sagoreli što više kalorija i obezbedili sebi bolje zdravlje, dok radite po kući dodajte poneku vežbu za jačanje mišićnog tonusa i poboljšanje ravnoteže.

Kuvajte uz gimnastiku

Dok pripremate ručak, jačajte gluteus i nožne mišiće, pre svega kvadriceps, pomoću iskoraka. Stojte uspravno s rukama pored tela. Naizmenično levom i desnom nogom pravite korak unazad. Samo 15 minuta dnevno ove vežbe zategnuće vam zadnjicu.

Zgodna domaćica

Shutterstock

 

 

Pranje sudova za lepše grudi

Svakodnevna akcija pranja sudova, a naročito energično ribanje, ojačava mišiće ramena, ruku i grudi. Osim toga, uz sudoperu možete da izvedete jednostavnu vežbu preuzetu iz baleta - plije. Stopala raširite s prstima ka spolja. Leđa treba da budu prava. Spuštajte se polako u čučanj. Prvi put uradite 10 čučnjeva pa svakog dana povećavajte sa po još pet.

Zgodna domaćica

Shutterstock

 

 

Istezanje i blistavi prozori

I ova vežba aktivira leđa, ramena, ruke i grudi, ali ne treba zaboraviti ni noge. Raširite noge i podižite se na prste, pružajući se u skočnim zglobovima i odižući pete od zemlje koliko možete. Stojte tako oko minut. Takođe, čistite prozore kružnim pokretima nadesno pa nalevo po 10 puta, čime ćete zategnuti tricepse.

Zgodna domaćica

Shutterstock

 

 

Peglanjem protiv celulita

Ukoliko sedite dugo za računarom, to može da izazove oticanje nogu, tako da je izvođenje vežbi u toku peglanja više nego poželjna opcija. Stanite sa skupljenim nogama. Podignite desnu nogu u stranu, napravite 10 krugova unapred pa unazad. Menjajte noge.

Zgodna domaćica

Shutterstock

 

Čvrsta leđa uz usisivač 

Usisavanje je već samo po sebi odlična vežba jer su svi mišići aktivirani da savladaju otpor koji izaziva usisivač. Potrudite se da ne savijate preterano kičmu jer je tada vežbanje kontraproduktivno. Usisavanjem se ubrzava disanje, veće količine kiseonika se unose u organizam, ubrzava se rad srca i podstiče se cirkulacija, što umnogome doprinosi opštem zdravstvenom stanju i pospešuje rad mozga.

Ribanje poda za izvajane kukove

Džoger ovog puta preskočite i bacite se na pod. Stanite na sve četiri pa ispružite levu nogu i desnu ruku tako da dobijete pravu liniju. Polako ih skupljajte dok desnim laktom ne dodirnete levo koleno. Ponovo ispravite, pa promenite ruke i noge. Ovom vežbom ćete oblikovati torzo i kukove, ali i ojačati mišiće leđa. Najbitnije je da rad po kući doživite kao mogućnost da poboljšate svoje zdravlje.

 

Ukoliko određenu vrstu posla obavljate sat vremena, uz pomoć skale saznajte koliko ćete kalorija izgubiti.

Aktivnost/ utrošene kalorije

Lagano usisavanje - 193,7

Lagano brisanje prašine - 173,6

Rad u bašti - 287,8

Pranje podova - 193,7

Pranje automobila - 234

Pranje prozora - 180,3

Peglanje - 113,1

Lepljenje tapeta - 133,2

Penjanje uz stepenice - 516,3

Komentari (0)
Loading