Ova hrana otklanja stres: Nutricionistkinja otkriva, kako postiti na vodi i koja voćka nas rešava gladi

Slobodanka Ćorić Vesti 16.08.2023 17:09 0

Ne preporučuje se da jedete samo voće. Ne možemo svi da podnesemo ni potpuno svežu hranu. Hranu na određen način treba termički obraditi

Ova hrana otklanja stres: Nutricionistkinja otkriva, kako postiti na vodi i koja voćka nas rešava gladi

Shutterstock

Počeo je Velikogospojinski post i trajaće do 28. avgusta, dok nas u narednim danima čekaju vrele temperature. Kako tokom jednog od najstrožih postova ostati zdrav i kakvu hranu treba da jedemo, otkrila je nutricionistkinja Branka Mirković. Ona je u emisiji "150 minuta" na Prvoj upozorila na najčešću grešku Srba - konzumaciju samo jedne namirnice.

Tokom sledeće dve sedmice, jede se hrana pripremljena na vodi, osim u danima vikenda, kada su dozvoljeni ulje i vino. "U ovo vreme treba jesti sveže voće i povrće, ali pošto nam treba malo ugljenih hidrata i masne energije, preporučila bih da doručak bude banana sa orasima ili bademima. Možemo da jedemo žitarice. Često ih izbegavamo, ali jako je dobro da ih napravimo. Ako dodate malo ugljenih hidrata, to je izvanredno", rekla je nutricionistkinja.

"Post je na vodi, samo nedeljom možemo malo ulja i vina. Ipak, leto je, sve nam ide na ruku i možemo lako i jednostavno da se posvetimo postu. Imamo mnogo voća i povrća koji mogu da nam pomognu da smanjimo temperaturu tela. Pošto se masnoća izbacuje, treba da znamo da bademi, orasi i lešnici imaju prirodnu masnoću. Ako ih dodamo u neku hranu, mi dobijamo najkvalitetniju prirodnu masnoću. Ukoliko neko voli avokado, može da ga doda. Ugljeni hidrati treba da se unose kroz kukuruz. Odlično je obariti ga, dodati malo graška ili napraviti salatu u koju ćemo da stavimo pasulj", otkrila je Branka Mirković.

Ne jedite samo voće

"Ne preporučuje se da jedete samo voće. Ne možemo svi da podnesemo ni potpuno svežu hranu. Hranu na određen način treba termički obraditi. Nekome prija da bude malo obrađena. Ne treba insistirati da u ovaj post uđemo sa kompletno neobrađenom hranom. Mnogi misle da je riba dozvoljena, ali nije. Imamo samo ulje i vino, a za taj period možemo da uradimo mnogo dobre stvari", objasnila je Branka.

"Možete da pravite smuti od voća i povrća. Treba praviti balans. Par urmi da uzmete, rešili ste i uneli sve što treba. Jedna urma može da vam izbalansira šećer u toku dana. Samo ne treba preterivati u obrocima. Najvažnije je da jedete po malo u toku dana. Ako preteramo u količini voća ili povrća, onda možemo da očekujemo pad glukoze. Post dozvoljava da stalno malo grickate. Hrana se brzo svari i onda je organizam spreman za unos nove hrane", objasnila je nutricionistkinja i otkrila da li deca smeju da poste i ko ne bi trebalo:

"Zavisi kog su uzrasta deca, ali ne preporučujem da post za njih duži od dva dana. Hronični bolesnici i trudnice takođe ne bi trebalo da poste. Post se odnosi na zdrave i mlade ljude. Takva hrana otklanja stres, radi puno dobrih stvari na psihofizičkom nivou. Ništa ne može da se desi za 14 dana, ali ljudi se opredele i jedu samo jednu stvar. To ne treba da se radi. Ko uspe da savlada kontrolu nad svojim apetitom, on dobija mnogo", otkrila je Branka Mirković.

Komentari (0)
Loading