Čeka nas trostruka epidemija: Stižu strašna upozorenja, Evropi preti jaka zima, ako osetite simptome slične gripu...

Slobodanka Ćorić Vesti 05.09.2023 13:47 0

Porast broja slučajeva Covid-19, u kombinaciji sa porastom redovnih sezonskih infekcija prehlade i gripa, preti da izvrši pritisak na zdravstvenu službu preko održivih granica

Čeka nas trostruka epidemija: Stižu strašna upozorenja, Evropi preti jaka zima, ako osetite simptome slične gripu...

Shutterstock

Belgija se ove zime suočava sa potencijalnom „trostrukom epidemijom“, jer porast broja slučajeva Covid-19, u kombinaciji sa porastom redovnih sezonskih infekcija prehlade i gripa, preti da izvrši pritisak na zdravstvenu službu preko održivih granica.

- Rizik da trostruka epidemija izvrši snažan pritisak na naš zdravstveni sistem je realnost koja se mora uzeti u obzir - rekao je Stiven Van Gut, šef Odeljenja za virusne bolesti Instituta za javno zdravlje Sciensano, prenosi Brisel tajms. Stručnjaci preporučuju da se mere predostrožnosti usvojene tokom pandemije, uključujući nošenje maski, privremeno ponovo uvedu kako bi se ograničile infekcije i smanjio pritisak na zdravstveni sistem Belgije.

- Biće neophodno preispitati nošenje maski u bolničkim čekaonicama, uz strogu respiratornu higijenu - rekao je Van Gut. Direktor Instituta za globalno zdravlje sa sedištem u Ženevi, Antoan Flao, rekao je da bi kriza ove zime mogla da liči na situaciju prošle godine, kada su mnoge belgijske bolnice savetovale pacijente da se drže dalje od urgentnih soba ako pokažu simptome slične gripu.

- Verovatnoća da će u isto vreme nastupiti različite zimske epidemije je velika, što dovodi do rizika od privremenog preopterećenja zdravstvenog sistema, posebno bolnica - rekao je Flao. On je upozorio na opasnost od "kovid umora" među evropskom populacijom, pri čemu mnogi građani trenutno ne žele da nose maske i da se testiraju na kovid.

– Evropa je smanjila oprez u pogledu zdravstvenog nadzora, a mnogo je manje testiranja u nekim zemljama, uključujući Belgiju – rekao je Flao.

Kako je ocenio, svet želi brzo da zatvori poglavlje pandemije kovida, koje je, dodao je, „snažno mobilisalo energiju i javnu politiku skoro tri godine“.

 
Komentari (0)
Loading