Nikotin ostaje u krvotoku do tri dana, ali ćete ga ovim namirnicama brže izbaciti iz organizma

Vesti 12.09.2023 07:30 0

Smanjite želju za pušenjem prirodnim proizvodima,

Borba protiv zavisnosti od pušenja

Shutterstock

 

Svi pušači znaju koliko je teško odustati od cigareta. Jedan od glavnih razloga zašto je tako teško prestati jeste način na koji se nikotin (supstanca koja izaziva veliku zavisnost) skladišti u telu. Kada se udiše, ulazi u krvotok i ostaje tamo do tri dana nakon poslednje cigarete. Postoji efikasan način da stimulišete sopstveni organizam u borbi protiv ove zavisnosti. Reč je o detoksikaciji nikotina iz organizma putem hrane.

Zeleni čaj - jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju detoksikacija. Pomaže jetri da filtrira krv i izbacuje toksine iz tela. Ako je jetra zdrava, može još efikasnije i brže ukloniti nikotin iz krvotoka.

Šargarepa - povrće bogato vitaminima A, C, B i K koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. To znači da telo može početi da se prirodno bori protiv toksina koji su prethodno oslabili naš sistem.

Citrusi - pomorandže, limun i kivi su odlični dodaci ishrani za detoksikaciju koja će vam pomoći da izbacite cigarete iz svog života. Agrumi su puni vitamina C, kao i vitamina A i E, koji pomažu u jačanju imuniteta i održavanju hidratacije. Zdravim ćelijama su potrebni ovi vitamini da bi se zaštitile od uticaja duvana.

Zeleno povrće - Povrće poput brokolija i spanaća je generalno zdravo, posebno kada prestanete da pušite. Folna kiselina i vitamini B5 i C u ovoj hrani su ključni za detoksikaciju jetre i doprinose jačanju imuniteta.

Voda - Osnovna potreba i način koji doprinosi prestanku pušenja jeste hidratacija. Jedan od glavnih problema sa toksinima u duvanu je to što dehidrira ćelije. Uzimanjem dovoljne količine tečnosti vraćate telo u ravnotežu i omogućavate bržu detoksikaciju. 

Komentari (0)
Loading