Jedan čaj je opasniji od alkohola: Može da bude toksičan i uništi jetru

Slobodanka Ćorić Vesti 05.10.2023 11:03 0

Ova hemikalija može izazvati napade i oštetiti jetru i nervni sistem

Jedan čaj je opasniji od alkohola: Može da bude toksičan i uništi jetru

Pexels

Tokom sezone virusa često konzumiramo čaj, a mnogi ga ne mere. Većina ljudi pretpostavlja da su čajevi zdravi i da nam samo mogu pomoći u borbi protiv virusa. Međutim, veoma je važno da vodimo računa o tome kako konzumiramo žalfiju.

Obična žalfija (Salvia officinalis) sadrži ozloglašenu hemikaliju tujon, koja se, između ostalog, nalazi u apsintu.Toksičnost tujona je opširno proučavana. Neurotoksičnost je glavni toksični ishod u akutnim i hroničnim studijama. Tujon može biti toksičan ako ga dobijete dovoljno.

Ova hemikalija može izazvati napade i oštetiti jetru i nervni sistem. Sirup, zalfija Kako da konzumiram čaj od žalfije? Najbolje bi bilo da čaj od žalfije koristite samo kao vodicu za ispiranje usta. Postoje i tvrdnje da se toksičnost tujona može izbeći ako se žalfija kuva duže od 15 minuta.

Međutim, u ovom slučaju čaj će biti izuzetno gorak. Žalfiju svakako ne treba izbaciti iz upotrebe. Veoma je zdrav za zube i usnu duplju. Ako uberete sveže listove žalfije i utrljate ih oko zuba i desni, učinićete ih zdravijima i jačima. Preporučuju se i proizvodi za kosu na bazi žalfije, koji umiruju i daju sjaj.

 

Komentari (0)
Loading