Stručnjaci upozoravaju: 1 od 10 beba širom sveta je prevremeno rođena, a nećete verovati kakva je situacija u Srbiji

Anđela Jovanović Vesti 10.10.2023 13:00 0

Procenjeno je da je u 2020. godini 13,4 miliona beba širom sveta prevremeno rođeno, što čini jednu od deset živorođenih beba.

Stručnjaci upozoravaju: 1 od 10 beba širom sveta je prevremeno rođena, a nećete verovati kakva je situacija u Srbiji

Printscreen/Youtube

Prevremeno rođenje beba predstavlja jedan od glavnih faktora preuranjene smrti dece u ranim godinama života, ali takođe čini i veliki rizik za javljanje nekih od ozbiljnijih bolesti tokom života, poput dijabetesa ili bolesti srca, pa čak i do odrastanja sa smetnjama u razvoju.

Zbog toga, upozoravaju stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije, potrebno je povesti računa i poboljšati negu prevremeno rođenih beba, ali i majki kojima treba obezbediti adekvatno znanje i pre svega sve potrebne nutritijente kako bi se što efektivnije sprečilo prevremeno rođenje beba.

Čak 65% od svih prevremeno rođenih beba u svetu nalazi se u Podsaharskoj Africi i Aziji, a u zemljama kod kojih je situacija najgora, poput Bangladeša (16.2%) i Pakistana (14.3%) - procenat prevremeno rođenih beba je tri ili četiri puta veći od zemalja kod kojih se rađa najmanje prevremeno rođenih beba kao što su Srbija (3.8%), Moldavija (4%) i Kazahstan (4.7%).

Prevremeno rođenje beba nije karakteristično samo za zemlje trećeg sveta, što pokazuju i podaci da je taj procenat u Grčkoj 11.6%, a u Sjedinjenim Američkim Državama je 10%, govori Svetska zdravstvena organizacija.

Faktori rizika koji mogu da dovedu do prevremenog rođenja su svakako tinejdžerska trudnoća, upotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci, ali i nelečene bolesti majke nastale pre ili tokom trudnoće poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, zbog čega treba edukovati na vreme trudnice ili one koje planiraju da to postanu.

 

 

 

Komentari (0)
Loading