Da li da spalim dušek i odeću: Evo kako da preživimo invaziju stenica, jednu stvar nikako ne treba raditi

Slobodanka Ćorić Vesti 16.10.2023 16:18 0

Stručnjaci smatraju da je glavni način transporta stenica u torbama i odeći sa dubokim džepovima, kao što su kaputi i jakne

stenice

Printscreen/TikTok

Pola Evrope je zaraženo stenicama, a nakon neviđene epidemije ovih krvosisnih parazita u Francuskoj, stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena kada će epidemija pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evrope.

Snimci stenica na sedištima londonskog metroa, već su počeli da kruže društvenim mrežama, uz alarmantan broj poziva koji sugerišu da bube ulaze u zemlju preko aerodroma i železničkih stanica. U Francuskoj se situacija pogoršala i neke škole su morale da budu zatvorene zbog najezde, a stanovnici Marseja bacali su dušeke na ulice u očajničkom pokušaju da se otarase stenica.

Nakon razgovora sa stručnjacima, Dejli mejl donosi odgovore na često postavljana pitanja o stenicama.

Zar nema stenica samo u krevetima? Zašto su u javnom prevozu?

Postoji mali rizik od stenica u javnom prevozu. Nekoliko virusnih video snimaka na društvenim mrežama tvrdi da su stenice snimljene na sedištima u metrou, ali francuski stručnjak za kontrolu štetočina Nikolas Ru de Bezje kaže da se stenice ne lepe za odeću.

Ti insekti žive na krvi. Imaju šest tankih nogu sa kojima se penju po grubim podlogama, ali im stisak nije dovoljno jak da se drže za glatke površine, prenosi Jutarnji. Ako je tako, kako se šire?

Stručnjaci smatraju da je glavni način transporta stenica u torbama i odeći sa dubokim džepovima, kao što su kaputi i jakne.

 Većina infekcija se javlja nakon boravka u hotelu ili iznajmljenom boravku?

 Ako je osoba zaražena, stenice mogu ući u torbe ili džepove i otputovati kući sa vama, kaže Ru de Bezieuk. Imam rezervisan odmor u Parizu.

Da ga otkažem?

Bezbedno je putovati u Pariz, ali treba preduzeti mere predostrožnosti. Proverite recenzije mesta u kom boravite. Ako je neko tamo nedavno imao stenice, gotovo sigurno će ostaviti negativnu recenziju o tome. Ako jeste, nađite negde drugde i ne rizikujte.

Šta još mogu da uradim da izbegnem stenice?

Pravilno držanje odeće u hotelu je ključno. Ne stavljajte odeću u fioke – tu bi se stenice mogle sakriti jer vole topla i mračna, zatvorena mesta. Takođe, ne ostavljajte torbu na podu hotela. Držite odeću u vrećici sa zatvaračem na polici. Ako treba da ga držite napolju, okačite ga.

Hoće li preparat protiv insekata sprečiti da me ujedu stenice?

Sprejevi protiv insekata su skoro beskorisni protiv stenica. Nema smisla koristiti repelente protiv njih. Možda ih neće biti nekoliko sati, ali to baš i ne pomaže, kaže prof. Džejms Logan sa Londonske škole higijene i tropske medicine.

 

Šta ako se probudim i pomislim da su me ugrizle stenice tokom noći?

Ujedi stenica izgledaju kao ujedi drugih insekata. Obično su crveni i svrbežni i nisu veći od novčića, ali će često ujedi stenica biti grupisani zajedno ili u liniju na delu kože koji im je bio izložen tokom spavanja, kao što su lice, vrat ili ruke.

- Stenice žele krv što pre, pa odlaze na izložena mesta gde je koža najtanja, a to može biti na leđima, rukama, nogama ili oko zglobova, objašnjava prof. Logan. One će se najčešće sakriti u šavovima dušeka, u uglovima kreveta ili iza uzglavlja. Stenice privlače kiseonik, pa vole da se gnezde blizu glave. Takođe se skupljaju u utičnicama i ispod letvica, a još jedan znak stenica su male smeđe mrlje od njihovog izmeta na posteljini i nameštaju.

Šta da radim ako otkrijem da me je ujela stenica?

– Pre ulaska u kuću sve svoje stvari stavite u zatvorene kese sa zatvaračem i stavite ih u zamrzivač na pet dana. Ovo će vam dati potpunu sigurnost da su sve stenice mrtve, objašnjava Rouk de Bezieuk i dodaje da za neke stvari mašina za pranje veša takođe može biti efikasan ubica stenica.

– Ako imate odeću koja može da izdrži pranje na 60 stepeni, operite je na taj način. To će ubiti sve stenice jer su osetljive na toplotu, kaže profesor Logan. Koristan je i usisivač.

– Kada stignu stenice, često ih je teško uočiti prvih nekoliko nedelja jer još nisu slegle jaja. Najbolje je uzeti usisivač i njime proći kroz sve pukotine u kući: u uglovima sofe, ispod okvira za slike, ispod noćnog ormarića... Nastavite sa parnom mašinom, pazeći da para ulazi što dublje u otvore. Ovo može biti dovoljno za uklanjanje stenica.

Da spalim dušek i odeću?

Naravno da ne. Dušeci i odeća se mogu sačuvati sve dok preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti. Možete zadržati svoj dušek i odeću, osim ako vašu kuću ne preplave milioni buba. Ru de Bezje objašnjava da stenice nemaju sposobnost da se kopaju, tako da ne mogu da dođu negde gde nema rupa.

Da li da obavestim svoje prijatelje i kolege ako postoji mogućnost da su me napale stenice?

To. Stručnjaci upozoravaju da je poseta tuđoj kući jedan od uobičajenih načina širenja stenica. Međutim, ako mislite da imate infekciju, ne morate u karantin. Ako imate stenice, to ne znači da ne možete da izađete iz kuće, ali treba biti oprezan, pa pogledajte u džepove kaputa ili uglove torbi. Stenice ne bi trebalo da bude teško uočiti.

Da li je tačno da insekticidi postaju neefikasni protiv stenica?

Sigurno je da ih je sve teže ubijati. Paraziti mogu brzo da evoluiraju i razviju jaču odbranu kao što su deblji egzoskeleti otporni na hemikalije. Ali izgleda da stenice nisu postale otporne na ekstremne temperature. 

Komentari (0)
Loading