Pet najboljih namirnica koje sagorevaju masti: Nekad nije potrebno izbaciti hranu, već dodati efektne namirnice

Anđela Jovanović Vesti 18.10.2023 08:30 0

Iako možda osećate potrebu da izbacite tonu hrane iz svoje ishrane kada pokušavate da smršate, zapravo je prilično često hrana koju možete dodati koja će napraviti razliku.

mršavljenje

NajŽena/ Ilustracija

Jedan od najefikasnijih načina za mršavljenje je da osigurate da svoju ishranu ispunjavate zdravom hranom, a postoje određene "hrane koje sagorevaju masti" koje su pune korisnih hranljivih materija i odlične za vaše opšte zdravlje – što ih čini mnogo boljim od bilo kojeg brzog dijetalnog proizvoda koji možete kupiti.

Ćuretina

Jedan efikasan način da pomognete u sagorevanju tvrdokorne masti je da osigurate da unosite dovoljno proteina u ishrani. Proteini imaju visok termički efekat, što znači da vaše telo troši više energije na varenje proteina u poređenju sa mastima i ugljenim hidratima. Pored toga, dijeta bogata proteinima može vam pomoći da se osećate sito, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine.

Cimet

Bez obzira da li ga posipate ovsenim pahuljicama, dodajete malo u jutarnju kafu ili ga čak uzimate u obliku suplemenata, cimet može pomoći u vašim ciljevima gubitka masti putem kontrole šećera u krvi. Pretpostavlja se da cimet pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin, a stabilni nivoi šećera u krvi mogu smanjiti prejedanje, što potencijalno pomaže u kontroli težine.

Jaja

Umutite ih ili stavite tvrdo kuvano na salatu ili komad tosta, ali kako god odlučite da ih spremate, jaja mogu vašem telu pružiti neverovatne zdravstvene koristi i sagorevanje masti.

Kao prvo, jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih nutrijenata, a posebno su bogata kolinom – koji igra ulogu u metabolizmu masti, govori "Nutrition Research". Takođe studija je otkrila da su muškarci koji su jeli jaja za doručak iskusili manje gladi nakon doručka i unosili manje kalorija tokom dana od učesnika koji su jeli pecivo za doručak.

Piletina

Govoreći o termičkom efektu hrane bogate proteinima, preporučuje se dodavanje piletine kao namirnice koja sagoreva masti u vašu prehranu.

Piletina je bogata proteinima, što može povećati osećaj sitosti i zahteva više energije za probavu, pomažući u gubitku masti. Termički efekat nemasnih proteina je značajan, što znači da vaše telo troši značajnu količinu energije da ih probavi i preradi, što ih čini efikasnim izborom za gubitak masti.

Bobičasto voće

Ne možete pogrešiti sa bobičastim voćem. Puno je hranljivih sastojaka i antioksidanasa, a mogu dodati dašak slatkog bilo čemu poput jogurta, ovsene kaše, salate i vode. Bobičasto voće kao što su borovnice, jagode i kupine predstavljaju odlične grickalice za sagorevanje masti.

Bobičasto voće ima malo kalorija i puno vlakana, pomaže u kontroli gladi i stabilizuje nivo šećera u krvi, a antioksidansi u bobičastom voću takođe se bore protiv oksidativnog stresa, potencijalno povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti.

Komentari (0)
Loading