Ovo je uzrok bola u kolenu: Poslušajte savete stručnjaka i primenite ih na vreme

Vesti 18.10.2023 12:22 0

Kolena su jako osetljiv deo tela i kao takva zahtevaju posebnu pažnju...

koleno

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kolena su deo tela koji uzimamo zdravo za gotovo, ali ako patite od bolova u njima, onda ste dobro svesni koliko ih koristimo i koliko su važni. Prema dr Landonu Uetzu, najčešći uzrok bolova u kolenu je prekomerna upotreba.

Nespremno telo

- Bol se najčešće javlja kada povećamo nivo fizičke aktivnosti, a telo nije spremno za to. Na primer, ako neko ko vodi sedentarni način života počne da igra fudbal nekoliko dana u nedelji, može početi da oseća bol u kolenima - rekao je on za SheFinds.

Fizioterapeut Keri A. Lamb (Keri) ističe disfunkciju kuka ili skočnog zgloba kao druge moguće uzroke bolova u kolenu. Doktori se slažu da postoje neke stvari koje treba da izbegavamo ako se borimo sa bolom u kolenu.

koleno

Shutterstock

 

- Iako vežbanje može da bude od koristi ako imamo blage simptome, ne postoje naučni dokazi da treba da trpimo jake bolove. Za mnoge ljude, bol je izazvala prekomerna upotreba. Takođe, trebalo bi da izbegavate trčanje ili skakanje. Silina udara o tlo opterećuje tetive u kolenu, zbog čega se upala može pogoršati - tvrdi dr. Uetz.

Smanjite pritisak

Ako vas koleno ne boli tokom aktivnosti, kaže dr. Uetz, ali drugog dana kada vam je teško čak i hodati, trebalo bi da promenite svoju fizičku aktivnost sledeći put kada to uradite. Na primer, umesto trčanja, odlučite da hodate i tako ćete smanjiti pritisak na kolena.

Ako je vaš bol u kolenu povezan sa artritisom, a ne sa povredom, važno je da se krećete, obično kroz neku aktivnost koja je malo lakša za zglobove, poput hodanja ili vožnje bicikla. U svakom slučaju, ključno je da o bolovima razgovarate sa svojim lekarom. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading