Napraviti sirup od crnog bibera sa medom: Staro provereno rešenje naših baka za bolno grlo

Slobodanka Ćorić Vesti 19.10.2023 09:42 0

A ako već duže vreme patite od iscrpljujućeg suvog kašlja, naše bake su to rešavale sa ova tri recepta koji ćete lako napraviti

Napraviti sirup od crnog bibera sa medom: Staro provereno rešenje naših baka za bolno grlo

Printscreen/Youtube

Sezona virusa je u punom jeku. Svi se žale na one dobro poznate simptome kao što su temperatura, malaksalost i naravno bol u grlu i kašalj. I dok je svakako najbolje rešenje da posetite lekara, ipak nije naodmet da pomognete sebi onim dobrim, starim proverenim receptima.

A ako već duže vreme patite od iscrpljujućeg suvog kašlja, naše bake su to rešavale sa ova tri recepta koji ćete lako napraviti. Ova tri recepta za suv kašalj su tako jednostavna i dokazano dobra. Sigurni smo da većinu sastojaka već imate kod kuće, a evo kako da ih napravite:

Čaj od korena sladića

Koren sladića je i ekspektorans i demulcent, istovremeno smirujući vaše disajne puteve dok opušta i razređuje sluz, ublažavajući zagušenje. Takođe može ublažiti svaku upalu koja može iritirati grlo.

Njegov glavni sastojak, glicirizin, odgovoran je za većinu njegovih efekata. 30-50 puta slađi od saharoze, inhibira enzim 11beta-hidroksisteroid dehidrogenazu. Ovaj enzim reguliše pristup glukokortikoida steroidnim receptorima, na kraju usporavajući konverziju kortizola u kortizon, prema prirodnom dobru. Ovo povećava efekat kortizola i smanjuje upalu. Ako uzimate steroide ili imate problema sa bubrezima, najbolje je da se klonite korena sladića.

Potrebno vam je:

  • -2 kašike suvog korena sladića
  • -2 dcl vode

Način pripreme i upotrebe: Zagrejte vodu i stavite koren sladića u šolju. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Pijte ovaj preparat do 2 puta dnevno.

Biber i med

Crni biber je najprodavaniji začin na svetu, ali većina njegovih upotreba je ograničena na svet kulinarstva. Ono što ljudi ne znaju je da može biti odličan lek za kašalj koji je praćen velikom količinom zagušenja i sluzi. Ako ste se ikada nagnuli previše blizu crnom biberu dok se melje, znate da može da vas natera da zakašljate ili zagolicate nos.

Ovo možda nije zabavno, ali pomaže da izbacite sve gadne stvari koje vam pune pluća. Med dodaje svoja antibakterijska svojstva i smanjuje iritaciju bibera. Možete napraviti sirup od crnog bibera sa medom ili čajem. Ako je moguće, koristite sveže mleveni crni biber. 

Potreban vam je:

  • -1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • -1 kašika meda
  • -2 dcl vode (ili čaja)

Način pripreme i upotrebe: U šolju stavite biber i med, pa prelijte ključalom vodom. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Potrebno je da odstoji 10 minuta, pa ponovo promešajte i popijte. Ponovite 1-2 puta dnevno po potrebi da biste omekšali sluz.
 

Komentari (0)
Loading