Hladna ili topla? Evo kakvu vodu treba da pijete svakog jutra

Vesti 21.10.2023 08:22 0

Postoji mnogo opcija za zdrava jutarnja pića, ali obična voda ostaje najjednostavnija i najefikasnija...

Voda

Shutterstock

Način na koji provodite jutro postavlja raspoloženje za ceo dan. Pored uravnoteženog doručkastručnjaci jednoglasno preporučuju i ispijanje čaše tečnosti 30-40 minuta pre obroka: ovo pomaže u „pokretanju“ tela i prilagođavanju produktivnosti.

Postoji mnogo opcija za zdrava jutarnja pića, ali obična voda ostaje najjednostavnija i najefikasnija, a stručnjaci vas pozivaju da posebnu pažnju obratite na njenu temperaturu.

Čak i u toplo letnje jutro ne bi trebalo piti previše hladnu vodu, to može da izazove nelagodnost u crevima, spreči dalje varenje doručka i, uopšte, neće pružiti pravi efekat „uključivanja“ tela nakon spavanja. Pregrejana tečnost nije najbolji izbor takođe – ako više volite da pijete prokuvanu vodu, obavezno je ohladite pre pijenja.

voda

Shutterstock

 

 

Da bi jutarnja čaša vode donela telu samo koristi, tečnost treba da bude sobne temperature ili blago topla – ne više od 40-45 °. To je topla voda koja je u stanju da „probudi“ telo, pokrene metaboličke procese koji se usporavaju tokom spavanja i uklanja toksine iz tela. Čaša tople vode na prazan stomak podstiče varenje, detoksikuje i okrepljuje, piše Harper's Bazaar.

Da biste svoje jutarnje piće učinili još zdravijim, u vodu možete dodati sirće ili limun. Pulpa limuna (a stručnjaci preporučuju pripremu limunske vode sa pulpom) sadrži veliku količinu fitonutrijenata i vlakana. Limun je bogat pektinom, koji je neophodan za održavanje pravilne ravnoteže crevne mikroflore i rast „dobrih“ crevnih bakterija. Voda sa limunom pomaže u detoksikaciji tela, posebno kada se pije na prazan stomak, i ima moćna antimikrobna i antivirusna svojstva.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading