Spas za bol u kolenima: Narodni lekovi koji provereno deluju, a prave se od jeftinih sastojaka koje imate u kući

Vesti 30.10.2023 16:10 0

Postoji mnogo razloga za bol u kolenu - od prekomerne težine do povreda, a zglobovi mogu izazivati bol i s godinama.

žena

Shutterstock

Bol u kolenu može varirati od blagog do jakog, u zavisnosti od stanja kolena. Iako postoje medicinski lekovi koji ga mogu ublažiti i koje treba da vam prepiše lekar, postoje i kućni lekovi koje možete isprobati.

Napitak i kupka sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće može razgraditi toksine i mineralne naslage u zglobovima. Da biste pripremili ovaj kućni lek, dodajte dve kašičice jabukovog sirćeta u dve šolje (500 ml) vode. Pijte tokom dana dok se bol ne smiri. Drugi način je da dodate dve šolje jabukovog sirćeta u kadu s toplom vodom i potopite bolno koleno oko 30 minuta.

žena

Shutterstock

 

Čaj od đumbira

Još jedan veoma efikasan narodni lek koji može smanjiti otok i bol u kolenima je čaj od đumbira. Đumbir deluje protivupalno, pa će smanjiti otok i bola koji nastaje zbog njega. Napravite čaj tako što ćete staviti jednu kašičicu rendanog đumbira u 250 ml prokuvale vode, poklopite, posle 20 minuta procedite i popijte.

Oblog od limuna

Ako je vaš bol u kolenu uzrokovan artritisom, koristite limun da biste smanjili bol. Limun sadrži limunsku kiselinu koja može da rastvori kristale mokraćne kiseline koji se formiraju i akumuliraju u zglobovima. Isecite dva limuna na male komade, pa ih stavite u peškirić ili gazu. Natopite ga toplim susamovim uljem i stavite kao oblog na bolno koleno. Držite 10 minuta.

žena

Shutterstock

 

Kupka od gorke soli

Poznato je da magnezijum sulfat u Epsom soli pomaže u ublažavanju bolova u kolenima. Magnezijum je poznat po opuštanju mišića i uklanjanju viška tečnosti iz tkiva. Kada se tečnost ukloni, upala i bol nestaju. Dodajte pola šolje gorke soli u vruću vodu za kupanje i dobro promešajte. Potopite koleno u vodu 15 minuta. Ponavljajte nekoliko puta nedeljno dok bol i otok ne nestanu.

Oblog i čaj od kurkume

Kurkuma je takođe korisna kada je u pitanju ublažavanje bolova u kolenima. Poznato je da deluje kao antiinflamatorno sredstvo koje može da smanji bol. Možete da skuvate čaj od kurkume koji ćete pijuckati tokom dana, ili da napravite pastu od kurkume i maslinovog ulja i namažete koleno. Obavijte ga gazom i držite oko pola sata..

Komentari (0)
Loading