Mesto na kojem se najviše gojite otkriva vaše skrivene bolesti: Ako vam je stomak kritična tačka, obavezno kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 15.11.2023 11:03 0

Loša ishrana, hormonska neravnoteža, stres i toksini određuju gde će se masnoća na telu najviše nakupljati.

težina

Pexels

Mit je da masnoća sa problematičnih područja na telu ne može da se ukloni, ali da bi se to i desilo, potrebno je da utvrdite uzrok zašto se gojite baš na tim mestima i da ishranu i način vežbanja prilagodite tome, kaže Džejms Dugan, autor poznate "Clean & Lean" dijete i lični trener modela El Mekfirson, a prenosi Dejli mejl.

Dugan tvrdi da loša ishrana, hormonska neravnoteža, stres i toksini određuju gde će se masnoća na telu najviše nakupljati. 

 

Salo na stomaku

Ako vam je stomak problematično područje, razlog za to može da bude stres, pokazalo je istraživanje Univerziteta Jejl. Povećana izloženost stresu povećava aktivnost kortizola, a stomak ima više receptora za kortizol nego bilo koji drugi deo tela, tvrdi profesorka Elisa Epel, vođa istraživanja.

Drugi čest uzrok nakupljanja sala na stomaku je neravnoteža bakterija u crevima.

Rešenje: Umesto intenzivnih aerobnih vežbi, preporučuju se umirujuće vežbe poput dugih šetnji, joge i pilatesa. Izbegavajte beli hleb, testeninu, slatkiše, citrusno voće i alkohol, a fokusirajte se na na proteine, povrće i vlaknastu hranu.

Jaki listovi

Ako su vam listovi gotovo iste širine kao butine, pa imate problemima da pronađete odgovarajuće čizame, to može da ukaže da imate problema sa nesanicom.  Problemi s dubokim snom i nedostatak odmora često uzrokuju oticanje i težinu u listovima.

Rešenje: Izbegavajte ugljene hidrate i šećer tri sata pre spavanja, smanjite unos kofeina, izbegavajte velike količine tečnosti pre spavanja. Povećajte unos vitamina B hranom poput ribe, govedine, orašastih plodova, jogurta i jaja.

Salo na leđima

Masnoće na leđima češće se javljaju kod žena, a mogu da ukažu na otežano varanje ugljenih hidrata. 

Rešenje: Smanjenjite unos ugljenih hidrata i zamenite beli hleb integralnim. Lagane i manje intenzivne vežbe za leđa nisu efikasne, preporučuju se kratki intervali visokog intenziteta.

 

Podbradak

Okruglo lice, podbradak i prvi znaci debljanja na licu mogu da ukažu na zadržavanje vode u organizmu.

Rešenje: Smanjiti unos alkohola, poboljšajte cirkulaciju lica masažom.

 

Jake butine

Ako imate uzak struk, jake butine  i uvek kupujete različite veličine odeće za gornji i donji deo tela, znajte da je za vašu građu najodgovornija genetika i ne ukazuje na neko posebno zdravstveno stanje.

Rešenje: Izbecite soju i sve proizvode od soje iz ishrane i odaberite vežbe poput čučnjeva i iskoraka, kao i aerobne vežbe za smanjenje masnoća.

Komentari (0)
Loading